Acasă Actualitate Gala Fermierilor din Banat 2020 a reunit elita agricultorilor la Timișoara

Gala Fermierilor din Banat 2020 a reunit elita agricultorilor la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cu respectarea regulilor de protecție anti-COVID, Gala Fermierilor din Banat 2020 a avut loc, joi 1 octombrie, la USAMVB din Calea Aradului nr. 119 din Timișoara.

Cu acest prilej au fost oferite 15 premii fermierilor, dar și reprezentanților instituțiilor de stat din agricultură sau ai firmelor private.

Diplomă de excelență a primit și rectorul USAMVB, prof. univ. dr. Cosmin Popescu, dar și prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, precum și prof. univ. dr. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș și Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, dar și tânărul fermieri Alex Degianski, care coordonează un concern agricol de 5.000 de ha în Timiș sau veteranii agriculturii timișene, Samson Popescu din Cărpiniș și Viorel Matei din Cenad.

Cu acest prilej a avut loc o conferință care a fost transmisă online, la care au participat reprezentanții agricultorilor, dar și ai autorităților agricole locale. Ministrul Adrian Oros a vorbit tocmai din București, de la Ministerul Agriculturii, despre marile provocări ale agriculturii actuale.

El a amintit că cea mai importantă problemă care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp este cea a irigațiilor.

Dintre temele abordate amintim:

Cum pot fi ajutați fermierii în pandemia COVID19? Care sunt poveștile lor de succes? Cu ce provocări se confruntă? Ce oportunități își pot crea? Ce măsuri concrete ia statul pentru companiile din agricultură – ferme, procesatori și producători? Agricultura de precizie – folosirea tehnologiei pentru a eficientiza costurile în procesul de producție agricolă.Ce provocări și ce oportunități sunt pentru agricultura în aceasta perioadă? Cu ce probleme se confrunta fermierii în acest context de coronavirus SARS-COV2, fără precedent? Cum se pot adapta fără sa aibă pierderi mari? Cum sunt finanțate fermele de familie și fermele mai mari din Romania? Legea terenurilor agricole.Cum funcționează lanțul dintre producători, procesatori și retaileri? Cercetarea și importanța acesteia pentru dezvoltarea agriculturii în Romania.

Gala Fermierilor din Banat este o recunoaștere a eforturile și contribuția fermierilor care au investit capital românesc, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultură, înseamnă o apreciere a inovației, a diversității portofoliului și creșterea, orientarea către comunitate și nu numai.

Au susținut discursuri: Adrian OROS – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prof.univ.dr. Cosmin Alin Ppescu -rector,  Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României”. Valeriu Tabără – președinte ASAS/Fost Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Maria-Luminița BOGOJEL –  Director, Sucursala CEC Bank Timișoara. prof. univ. dr. ing. Doru Ion Petanec – director, DAJ Timiş și președintele Societății de Inginerie Agricolă Timiș, Președintele Asociației Generale a Inginerilor din România, Sucursala Timiș. Dimitrie Muscă –  director general, Societatea Agricolă Combinatul Agroindustrial Curtici. Viorel Matei  – președinte, Asociația Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș
Samson Popescu – fermier, județul  Timiș. Georgeta Dicu  – director cercetare-promovare, Expert Agribusiness SRL. Ciprian Iorga – director general La Orizont and Skyline Drones Romania
Alexandra Suciu Sørensen – Market Development, Commoditrader.

Comentarii

comentarii