Acasă Actualitate Gala fermierilor din Banat. Prof. Cosmin Popescu, rectorul USV Timișoara: ”Consumați produsele...

Gala fermierilor din Banat. Prof. Cosmin Popescu, rectorul USV Timișoara: ”Consumați produsele românești…!”

DISTRIBUIȚI

Marți, 9 mai, a fost deschisă Săptămâna Belgiană Belgian Week 2023, la Timișoara, amplă manifestare organizată de Camera de Comerț Belgia – Luxemburg – România – Moldova, cu sprijinul Ambasadei Regatului Belgiei în România și a Camerei de Comerț și Industrie Timiș.

Evenimentul este dedicat agriculturii și industriei alimentare, sector de referință al industriei județului Timiș și se desfășoară la CRAFT Business Conference Hall și reunește peste 150 de specialiști, antreprenori și cadre didactice.

Cu acest prilej, PRIAevents, în colaborare cu Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I al României și BEROCC, având suportul CCIAT, a organizat conferința PRIA Agriculture&Food, în 9 mai, la Centrul Regional de Afaceri Timisoara al CCIAT. Ediția din acest an a fost organizată în cadrul Belgian Week 2023, eveniment de marcă al BEROCC.

În cadrul acestui eveniment, au fost oferite 15 premii fermierilor din Banat! Cu acest prilej, au fost abordate subiectele cele mai interesante pentru agricultură și pentru industria alimentară. Temele principale din acest an au fost despre cum se pot dezvolta afacerile din agricultură si retail și cum se poate acționa ca sustenabilitatea să fie printre preocupările principale.

Subiectele au fost dezbătute alături de fermieri, producători și procesatori, retaileri, autorități si companii conexe, în scopul găsirii celor mai bune soluții pentru fiecare și descoperirii de noi oportunități. Astfel, fermierii au fost puși în legătura cu investitorii, finanțatorii și supermarketurile pentru a se găsi soluții de colaborare!

Agricultura este vitală pentru întreaga lume, iar România acordă o atenție deosebită acestui sector, cel mai important al economiei sale.

Amintim temele dezbătute: Cum se aplică prevederile Politicii Agricole Comune (PAC)? Ce îmbunătățiri ar putea fi aduse Planului Național de Dezvoltare Rurală? Ce propuneri au fermierii? Cum ar trebui să arate strategia pe termen lung pentru agroalimentarul românesc? Simplificarea procedurilor agențiilor APIA și AFIR. Cum creștem absorbția tot mai mare a fondurilor europene?

Eficiența costurilor de producție prin promovare și utilizarea eficientă a energiei.

Cu ce ​​provocări se confruntă fermierii români în agricultură? De ce trebuie să-și dezvolte afacerile? Care sunt poveștile lor de succes? Cum au învățat să facă afaceri și cum își pot împărtăși experiența? Cum pot băncile, companiile de leasing și fondurile de garantare să contribuie la creșterea absorbției fondurilor UE?

Care este rolul fondurilor de investiții pentru agricultură? Irigarea – vitală pentru agricultură.

Starea de aplicare a legii irigațiilor. Ce poate face România pentru a rezolva problema irigațiilor? Educație și cercetare pentru agricultură Cum îi ajută tehnologia fermierilor? Cum sunt folosite dronele în agricultură?  Cum văd specialiștii anul că va fi agricol 2023?

Lectori: Prof.univ.dr. Cosmin Alin POPESCU- Rector, Universitatea de Ştiinţele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara. Florin Marius FAUR – Director Executiv, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Timiș.

Dimitrie MUSCĂ – Director General, Societatea Agricolă Combinatul Agroindustrial Curtici. Robert Stefan CZABO, Reprezentant FEODAL, Horatiu REGEP– Regional Manager, Marsh Romania, Teodora KOLETSIS, Avocat, Cabinet GRUIA DUFAUT

Andrei BOTIȘ, Managing Partner of NAI România. Rafal MAJZA, Sales Manager Eastern Europe & Scandinavia, Deforche Construction Group, Moderator a fost Raluca VOIVOZEANU, CEO, PRIAevents.

Alte teme: Sustenabilitate și medode prietenoase cu mediul pentru producția de alimente. Piata de producere alimente în România. Prezentare generală și colaborare cu alte piețe. Tehnologii inovatoare de prelucrare a alimentelor. Colaborare între producători și comercianți. Dezvoltarea sistemelor durabile de producție alimentară. Producția și consumul responsabil. Soluții de ambalare pentru durabilitate și conservare mai bună. Provocări în logistică și transport pentru acest sector. Comerțul electronic și cât va crește anul acesta pentru industria alimentară și pentru retail?

Instrumente inovatoare de prelucrare a alimentelor pentru industria alimentară. Noi tehnici și tehnologii pentru design-ul personalizat al alimentelor. Aplicarea tehnologiilor digitale în lanțul alimentar și sectoarele alimentare. Provocări pentru sectorul băuturilor. Etichete și ce spune legea că ar trebui să conțină. Vor fi modificari anul acesta? Provocări legale pentru sectorul alimentar și retail.

”Pentru Ediția din 2023 a Săptămânii Belgiene, am ales Timișoara, Capitala Europeana a Culturii, ca centru unde organizăm cel mai important eveniment destinat agriculturii și creșterii acesteia, dar și dezvoltării fermierilor și producătorilor din această zonă. Dezbatem alături de fermieri, producători și procesatori, retaileri, autorități si companii conexe si găsim cele mai bune soluții pentru fiecare, dar descoperim si oportunitățile pe care le pot avea. Ne propunem, de asemenea, să facilităm legătura dintre fermieri și investitori, finanțatori și distribuitori pentru a găsi soluții concrete de colaborare”, a spus Johan Gabriels, președintele Camerei de Comerț Belgia – Luxemburg – România – Moldova.

Au fost oferite 15 premii companiilor care activează în domeniul agricol în zona Banatului.

Prof.univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții Regele Mihai I al Românie, care a fost și premiat pentru excelența în managementul USV, a declarat:

”Preocuparea noastră principală și dragostea noastră este agricultura. USV are o activitate intensă în scopul internaționalizării. Avem studenți care provin din 30 de țări din Europa, dar și din Africa sau Asia. Avem parteneriate și cu firme din Belgia, dar și cu  universitatea pe domeniul cercetare. În plus, avem colaborări foarte serioase în domeniul cercetării cu companii din Belgia care activează în agricultura românească și pe domenii conexe agriculturii.

Ca universitate antreprenorială vrem să arătăm tinerilor nu numai cum se face, dar vrem să arătăm asta și prin practica oferită direct în fermele partenerilor, dar și în cadrul infrastructurii din dotarea universității, anume în Stațiunea Didactică a USV, unde avem toate condițiile de practică pentru studenți. Suntem foarte conectați la realitatea economiei românești, europene și internaționale.

Dezvoltăm teme de cercetare prin intermediul firmelor românești, străine sau cu administrația locală pe irigații, industria alimentară sau pe combaterea unor plante alergogene, unde avem un proiect foarte necesar cu Consiliul Județean Timiș și cu Universitatea de Medicină și Famacie Timișoara. Avem proiecte cu institute de cercetare din străinătate și inclusiv cu Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin.

USV este implicată în 47 de proiecte cu finanțare europeană, inclusiv cu finanțare norvegiană. Unul dintre cele mai importante este pe energii regenerabile. Este un proiect pilot care se află în desfășurare cu finanțare norvegiană. Deșeurile produse de Stațiunea Didactică – vegetal și zootehnie – vor fi utilizate în producerea de biogaz care duce spre o seră de ultimă generație.

Suntem o universitate europeană, suntem o universitate internațională, conectată la tot ce e nou, suntem o universitate care cunoaște foarte bine realitatea economiei și agriculturii românești, o universitatea care susține producătorul local în mod concret, o universitate care susține agricultura României.

Vă îndemn să consumați din produsele agroalimentare românești pentru a susține agricultura românească. Mulțumesc foarte mult companiilor belgiene care se află în România și dezvoltă afaceri pentru modul corect, onest și foarte sincer în care știu să facă business și au toată deschiderea din partea  Universității de Științele Vieții Timișoara pentru colaborare”.

Ovidiu Șandor, consulul onorific al Belgiei la Timișoara, a arătat importanța acestui eveniment și necesitatea de a dezvolta afaceri și colaborări între mediu economic din Belgia și mediul economic din România și Timișoara. De aceea Săptămâna Belgiană și conferința PRIAevents reprezintă oportunități pentru companiile din agricultură și din celelalte domenii ale economiei să se descopere și să caute oportunități de afaceri.

”Există un număr important de actori economici belgieni prezenți în regiunea noastră, în diferite domenii de activitate și în sectoare cu o importanță strategică, precum cel agricol. La nivelul Consulatului ne propunem să dezvoltăm colaborarea prin identificarea de noi oportunități de colaborare, dar și prin consolidarea celor existente, iar un asemenea eveniment este o piatră de temelie în acest sens”, a subliniat Ovidiu Șandor.

Florica Chiriță, președinta Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, a mulțumit că instituția pe care o conduce a fost aleasă ca parteneră în această amplă manifestare Săptămâna Belgiană, foarte importantă. Chiriță a amintit că anul trecut ambasadorul Belgiei în România și președintele Camerei de Comerț din Belgia au făcut o vizită la Timișoara. Atunci, s-a decis ca acest eveniment, Săptămâna Belgiană, să se desfășoare la Timișoara.

Conf. univ. dr. Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare a Agriculturii Lovrin, a vorbit despre activitatea extraordinară a instituției pe care o conduce, precum și despre marile proiecte de cercetare aflate în desfășurare sau încheiate. Unul dintre acestea este reprezentat de loturile de dezvoltare tehnologică, unde se fac experiențe cu îmbogățirea cu zinc a producției de grâu, o tehnologie la care se lucrează de cinci ani. Stațiunea a avut un contract de cercetare, iar rezultatele se află în stadiu de brevetare. “Sperăm să fie ceva frumos,  iar producția de grâu pe care o vom obține va avea un conținut de zinc ridicat”.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a arătat că județul este lider nu numai în atu-urile pe care le are din punct de vedere geografic și al fertilității pământului, ci și din perspectiva oportunităților de a investi într-o agricultură sustenabilă și modernă. Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale Timiș a semnat peste 800 de contracte în 2022, în scopul sprijinirii afacerilor în agricultură. Astfel, foarte multe ferme au primit finanțare pentru modernizare, dotare și dezvoltare. Timișul este pe primul loc în țară la implementarea unor asemenea proiecte. ”Dorim să maximizăm și beneficiile pe care le aduce acest context favorabil. Vă sugerez și vă îndemn să utilizați inteligența artificială pentru a găsi cele mai bune soluții în dezvoltarea agriculturii din Timiș. Vă mai sugerez și o direcție strategică pe care noi la Consiliul Județean Timiș o sprijinim, iar astfel, în CJT, aveți un partener în acest sens. Vorbim de trecerea la alt nivel de valorificare a producției agricole. Mă refer la partea de procesare. Vă îndemn să investiți în acest domeniu, fiindcă veți avea tot sprijinul din partea CJ Timiș”, a concluzionat Alin Nica, președintele CJT.

Comentarii

comentarii