Acasă Cultura Gala Laureaților Festivalului concurs „Tradiții Cărășene” 2022

Gala Laureaților Festivalului concurs „Tradiții Cărășene” 2022

DISTRIBUIȚI

Joi, 6 octombrie, s-a desfășurat la Sala Polivalentă din Reșița Gala Laureaților a Festivalului concurs „Tradiții Cărășene”, aflat la prima ediție.

Festivalul a fost organizat de Consiliul Județean și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, având drept scop descoperirea și promovarea tradițiilor din Caraș-Severin. Acesta a fost împărțit în mai multe etape pe parcursul anului, fiind format din 7 secțiuni: muzicală, poezie dialectală, teatru popular, coruri, coregrafie, expoziții-colecții și tradiții culinare.

La Gala Laureaților de joi a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a transmis un cuvânt de binecuvântare în deschiderea evenimentului. „Am acceptat invitația domnului director Dan Mirea și mă bucur foarte mult că astăzi sunt alături de dumneavoastră la cest festival care într-adevăr promovează cultura tradițională din Banatul de Munte. Îi felicităm pe toți cei care au participat la acest festival-concurs și pe toți cei care și-au făcut timp și au venit cu bucurie la acest regal al culturii tradiționale. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască tuturor sănătate, putere și credem că și prin acest festival se propovăduiește iubirea față de Dumnezeu, de aproapele, de Biserica strămoșească și față de tot ceea ce este frumos și autentic în Banat și în țara noastră”, a afirmat Părintele Episcop.

De asemenea, în deschidere au vorbit Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin și Dan Mirea directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Festivalul-Concurs „Tradiţii Cărășene” a continuat cu Gala Laureaţilor și un spectacol de cântec, joc și voie bună, oferit de cei mai îndrăgiți interpreți ai Banatului. Ramona Vița, Andreea Voica, Camelia Ceocu, Maria Milu Sorescu, Nicu Novac, Dumitru Teleagă, Petrică Miulescu Irimică, Simion Moise, acompaniați de către orchestra profesionistă „Virtuozii Semenicului”, precum și ansamblurile folclorice Datina și Bârzava- Reșița au încântat auditoriul care a umplut Sala Polivalentă.

Tuturor celor prezenți, voluntarii de la ATOR Banatul de Munte le-au împărțit mâncare tradițională: pită cu untură și ceapă, cârnați și clisă, dar și croafne bănățene.

 

Comentarii

comentarii