O seară a speranţei, a nobleţei şi a solidarităţii. Aşa se poate numi Gala “VIITOR sub STELE – O seară a generozităţii”, care a reunit, pe 1 martie, sute de timişoreni dornici să ofere şanse egale la educaţie şi integrare pentru 45 de copii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) de la Şcoala Gimnazială Pişchia.
Proiectul “Viitor sub stele” este derulat de Asociaţia Culturală “Iulia Haşdeu” Timişoara, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.
Membrii Asociaţiei Culturale “Iulia Haşdeu” Timişoara activează de 16 ani în judeţul Timiş, punând în practică proiecte adresate comunităţii.
“Proiectul nostru are un scop nobil şi profund să aducem lumină, să oferim suport şi ghidare în viaţa copiilor şi tinerilor cu nevoi educaţionale speciale de la Şcoala Gimnazială Pişchia, oferindu-le şansa de a învăţa şi de a se dezvolta la adevăratul lor potenţial. Acest proiect va sprijini 45 de copii şi este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, având ca obiectiv principal integrarea acestor tineri într-un sistem educaţional echitabil şi accesibil”, a transmis Ileana Mogoșanu, preşedinte onorific al Asociaţiei “Iulia Haşdeu”, membră a Clubului Rotary Cetate.
Membrii Clubului au venit cu un mesaj de felicitare.
“A fost o seară deosebită, un eveniment de ţinută cu peste trei sute de participanţi, un adevărat regal de eleganţă şi rafinament. Felicitări colegei Ileana Mogoşanu, pentru o seară reuşită, în numele carităţii: Gala Iulia Haşdeu “Viitor sub stele”! Felicitări asociaţiei – în care se regăsesc doamne deosebite, inclusiv soţii ale colegilor noştri – care a iniţiat un proiect caritabil în beneficiul copiilor din comuna Pişchia aflaţi în evidenţele autorităţilor ca elevi cu cerinţe educaţionale ale speciale. Felicitări!”, au spus aceştia.
Cu prilejul Galei VIITOR sub STELE – O seară a generozităţii la Timişoara, s-au adunat aproximativ 155.000 de euro, din sponsorizări, licitaţie deschisă, licitaţie tacită şi vânzări bilete pentru tombolă.
Ileana Mogoşanu a împărtăşit motivaţia care a determinat-o să se implice în minunatul proiect caritabil “Viitor sub stele”, destinat copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES). Ea a mărturisit că angrenarea în acest proiect nu a fost doar o alegere personală, ci o decizie înrădăcinată în dorinţa profundă de a contribui la crearea unei lumi mai inclusive şi mai empatice.
De-a lungul anilor, Ileana Mogoşanu a observat dificultăţile cu care se confruntă copiii cu CES în a accesa educaţie de calitate şi oportunităţi egale. Aceştia, la fel ca orice alt copil, au visuri, talente şi abilităţi unice care merită să fie descoperite şi să aibă ocazia să prospere.
“Văzând modul în care aceşti copii pot înflori atunci când primesc sprijinul adecvat m-a inspirat profund. Proiectul Viitor sub stele reprezintă nu doar o iniţiativă educaţională, ci şi o platformă de promovare a incluziunii sociale, a respectului şi a acceptării diversităţii. Cred cu tărie că fiecare copil are dreptul să fie susţinut în procesul său de învăţare şi dezvoltare personală. (…). Fiecare interacţiune cu aceşti copii este o lectură de empatie şi bucurie. Mă bucur să pot fi martorul progresului lor şi să le ofer un mediu în care se simt acceptaţi şi încurajaţi. Mă angajez să lucrez împreună cu echipa proiectului şi cu toţi participanţii pentru a ne asigura că fiecare copil are parte de o experienţă educaţională care să le deschidă noi orizonturi şi posibilităţi. Îi îndemn pe toţi cei care au posibilitatea să se alăture acestei cauze nobile. Împreună, putem construi un viitor mai luminos pentru toţi copiii, indiferent de abilităţile lor”, a subliniat Ileana Mogoşanu.
De asemenea, Mogoşanu le-a mulţumit tuturor pentru sprijin, fiind menţionate: Victoria Duran, Laura Simionoff, Raluca Grădinaru, Mihaela Gagea, Diana Andrei, Laura Petrică, membre ale Asociaţiei Iulia Haşdeu Timişoara şi colegilor din Clubul Rotary Cetate, respectiv: Horaţiu Rada, Doru Coptil şi lui Ionica Georgiu.
Mulțumiri au fost aduse și companiilor care au sponsorizat evenimentul: KAUFLAND, CEI, AURA, SKY, GLOBAL MEAT, COMTIM, SABRINI, METALTIM, SEKURECCO, CRAMELE RECAȘ, PROFI, SERVSTING, FLEX, IULIUS MALL, LITEENS, ZOPPAS, ART OIL, APOSTU ESTATE, ASKO ASSEKURANZ BROKER DE ASIGURARE, EXIM BANK, BANCA TRANSILVANIA, CODRINA – CANDY BAR, MAX AGRO, JABRI, FIRE SHOW, ANDALUSIA, FILM SOCIETE, BOUTIQUE VIOLETTE, MIMOSA, GAGEA TRANSPORT ANIMALE, PFS PROFESSIONAL FACILITY SERV, AER GRUP, DATA MAX LINE, ALL CAMINETTO, MEZONI, CHANTIA, TOTAL PROTECT, GRUP EDITORIAL LITERA, CRONOS, GRUP CONSTRUCT RO, VEST CONSTRUCT AGE, CAIA, ODAIA, PASSO, INTERACT MED, TUDOR TAILOR și TINEY VIBE.
În România, sunt înregistraţi peste 66.000 de elevi cu certificat CES, dar numărul real al acestora este mult mai mare. În judeţul Timiş, estimările indică peste 4.035 de elevi cu certificat CES. Din păcate, doar un procent mic de profesori sunt pregătiţi să gestioneze elevii cu dizabilităţi, iar profesorii de sprijin sunt insuficienţi.
Obiectivul specific al proiectului este promovarea accesului egal la educaţie şi formare de calitate şi favorabile incluziunii, precum şi a absolvirii acestora, în special pentru grupurile defavorizate, începând de la educaţia şi îngrijirea timpurie, continuând cu educaţia şi formarea generală şi profesională până la învăţământul terţiar, precum şi educaţia şi învăţarea în rândul adulţilor, inclusiv prin facilitarea mobilităţii în scopul învăţării pentru toţi şi a accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi.
Vor fi create, de asemenea, ateliere protejate, unde aceşti copii vor învăţa prin practică şi vor simţi că pot construi un viitor mai bun. Vor fi achiziţionate echipamente şi tehnologii asistive care să le ofere suportul necesar de învăţare pentru clasele-resurse. Rezultatele includ sprijinirea unui număr semnificativ de copii cu CES şi reducerea decalajelor educaţionale. Proiectul vizează prevenirea abandonului şcolar şi integrarea socio-culturală a elevilor, contribuind astfel la o educaţie incluzivă şi echitabilă.