Acasă Actualitate Galeria Brăteanu Timișoara îi invită pe iubitorii de artă să viziteze expoziția...

Galeria Brăteanu Timișoara îi invită pe iubitorii de artă să viziteze expoziția artistului Sorin Bijan

DISTRIBUIȚI

Galeria Brăteanu Timișoara îi invită pe iubitorii de artă să viziteze expoziția „Imagini de ansamblu” a artistului Sorin Bijan. Aici și acum, în acest context vizual, loc pentru gol nu există. Pânzele sunt pictate pe întreaga lor suprafață. Schițări ale unor ființe umane apar aliniate, în valuri, vibrații, rostogoliri, și îngrămădiri.

Figurile umane desenate în cărbune devin un modul pentru ritmul pânzelor. Deși similare, ele au astfel de particularități încât nu pot fi transferate de la o lucrare la alta.

Ca privitori, distanța dintre module ne dă senzația de horror vacui pe suprafețe de valuri și armături umanoide, unde spațiul liber e regulat. Același element ne face să vedem locuri în care modulele se tamponează și se dezbină, nerespectând o distanța uniformă și necesară.

Războirile și luptele fizice dintre indivizi au devenit condensări de module figurative. Încăierările reduc distanța necesară pentru o stare de normalitate. Ca niște gândaci debusolaţi, indivizii pornesc în toate direcțiile. Dinamica aglomerărilor a fost observată în realitatea cotidiană şi în natură, pentru ca apoi să genereze inspirația pentru imagini plastice.

Fluxul uniform de figuri pe același sens de deplasare păstrează nu doar ritmul, ci și distanța de confort. Pe autostradă, ca niște termite, culoarele își păstrează cursul.

Sorin Bijan rămâne creatorul vizual ce își pune figurile desenate în diferite contexte și stări. Acesta îi învrăjbeşte, îi adună, și îi dispersează după bunul plac,  în șiruri narativ-vizuale ce amintesc de cadre cinematografice – a explicat Gabriela Robeci.

Comentarii

comentarii