Acasă Cultura Galeria Brăteanu Timișoara vă invită la deschiderea expoziției “PULS” a artistului Tar Béla

Galeria Brăteanu Timișoara vă invită la deschiderea expoziției “PULS” a artistului Tar Béla

DISTRIBUIȚI

Galeria Brăteanu Timișoara vă invită, miercuri, 15 martie 2023, de la ora 18:00, la deschiderea expoziției curatoriate de Gabriela Robeci, “PULS”, a artistului Tar Béla.

Născut la Cluj Napoca, în 1964, Tar  Béla a absolvit masteratul la Facultatea de Arte Plastice şi Design din Timişoara, Secția Pictură, promoția 2009, clasa Prof. Univ. Romul Nuțiu. Este membru al U.A.P. Filiala Timişoara, din anul 2011 şi îşi desfăşoară activitatea de creație la Timişoara.

’’PULS”

În lucrările lui Tar  Béla se remarcă dorința de a găsi echilibrul între 2 axe plasate în antiteză. Putem vorbi despre antiteza dinamic-static și cea de tipul amalgam-eliberare. Dinamismul stă la baza creației, multe dintre compozițiile de bază ale tablourilor fiind realizate într-un ritm alert și într-o perioadă scurtă de timp. În această primă fază de experimentare cu formele și culorile, mișcarea aduce o încărcare a pânzei cu elemente. Amalgamul rezultat descrie o trăire interioară din necesitatea de a interveni spontan, dintr-o pură simțire. Cea dea doua fază a lucrărilor este reprezentată de găsirea unui echilibru cromatic și compozițional bazat pe instinct. Se intervine asupra imaginii de-a lungul timpului pentru a balansa aglomerările și efectele cromatice prea tari, până în punctul în care se ajunge la o eliberare a amalgamului și la o revenire la o imagine calmă. Putem considera că se intervine asupra imaginii, până când vâltoarea procesului experimental-creativ este estompată. Scopul întregului proces este de eliberare a amalgamului de stimuli vizuali și de atingere a unei stări de entropii.

Aruncând o privire asupra tablourilor, se pot observa eliberările de amalgamuri atunci când se intervine cu o culoare de fond peste elementele adăugate inițial. Frânturile dinamice păstrate la finalul intervenției poartă pecetea vitezei de creație inițiale. Observăm două tipologii vizuale: cea în care efectul de mișcare obținut prin pensulație este restrâns la pete clare plasate în cadrul compoziției cromatice statice, și cea în care fondul rămâne pensulat dinamic cuprinzând petele pline și statice.

Pentru a înțelege procesul creativ, ne putem lăsa ghidați de opinia artistului: „Lucrarea se naște singură, te conduce pe tine până la o anumită fază. Apoi te conduci tu.” Așadar lucrarea are o direcție proprie și o viață a sa, care se dezvăluie dinamic, și care este cizelată ulterior în funcție de percepția de moment asupra rezultatului vizual – explică Gabriela Robeci.

“Mulțumim pe această cale celor care au sprijinit acest eveniment: Cramei Varvara din Silagiu, www.cramavarvara.ro şi domnului Gabriel Lungu, manager al Agrotur Danubius din Gârnic, www.gernik.ro .

Vă aşteptăm cu drag să îl cunoaşteți pe artist şi să descoperiți o parte din opera sa recentă, la un pahar de vin sec, natural, nefiltrat, produs şi ambalat de Solartrak s.r.l. la Silagiu”, este mesajul organizatorilor.

Spațiul expozițional este situat pe Strada Lucian Blaga nr. 8, Timişoara. Pentru informații e-mail: brateanucostin@gmail.com

 

Comentarii

comentarii