Acasă Eveniment Gara de Nord – total inaccesibilă persoanelor cu handicap locomotor

Gara de Nord – total inaccesibilă persoanelor cu handicap locomotor

DISTRIBUIȚI

Nu au nici o şansă să folosească toaletele publice. Este marea problemă a persoanelor cu handicap locomotor care trec zilnic prin Gara de Nord din Timişoara. În incinta gării nu există nici măcar o toaletă pentru astfel de persoane. Reprezentanţii Asociaţiei Handicapaţilor Locomotor din Timişoara sunt revoltaţi şi spun că nimeni nu se gândeşte la ei. În schimb, mai-marii companiei Căilor Ferate Române promit o rezolvare provizorie, chiar în această săptămână.

   
Indicatoare fantomă…

Zece ani! Atât au trecut de când membrii Asociaţiei Handicapaţilor Locomotor din Timişoara au reclamat ministrului Transportului din acea vreme, Traian Băsescu, faptul că în gările din ţară nu există toalete pentru persoanele cu handicap. Ei au primit şi o promisiune de la reprezentanţii ministerului. În toţi aceşti ani, însă, nu s-a întâmplat nimic. În Gara de Nord din Timişoara nu s-a făcut nicio investiţie, iar grupurile sanitare au ajuns într-o stare deplorabilă. Cât despre toalete speciale pentru persoanele  cu handicap, nici nu poate fi vorba. „Există indicatoare doar de formă în Gara de Nord. Tăbliţele trimit persoanele cu handicap spre WC-uri, dar acolo nu există nici un loc destinat celor cu probleme locomotorii. La fel este şi cazul peroanelor, care nu sunt accesibilie sub nicio formă. Nici pomeneală ca trenurile să aibă un mecanism care să ajute persoanele cu handicap să urce în vagoane, cum sunt în ţările din Uniunea Europeană”, spune Emil Gama, vicepreşedinte Asociaţiei Handicapaţilor Locomotor din Timişoara.

Cer despăgubiri de 4 milioane de euro

Lucrările de modernizare la Gara de Nord din Timişoara trebuiau finalizate încă de acum doi ani. Acestea prevedeau toate facilităţile pentru persoanele cu handicap locomotor. Firma care a câştigat licitaţia a făcut, însă, o lucrare de mântuială. „Firma care a câştigat licitaţia nu şi-a respectat termenele şi am fost nevoiţi să reziliem contractul. În momentul de faţă, ne judecăm cu ei la Curtea Arbitrară de la Paris şi cerem despăgubiri de 4 milioane de euro. În privinţa toaletelor pentru persoanele cu handicap, vom încerca, prin aducerea unei toalete ecologice, să rezolvăm problema, chiar în această săptămână”, susţine Valeriu Trica, director CFR Timişoara – Infrastructură. Situaţia este şi mai bizară la Regionala CFR Timişoara. Aici există o rampă pentru cărucioare, doar pentru primele trei trepte. De acolo, Dumnezeu cu mila… În momentul de faţă, orice lucrare din Gara de Nord a fost sistată. Locul este plin de mormane de moloz şi materiale de construcţii. Lucrările ar putea fi reluate abia atunci când litigiul cu firma care a câştigat licitaţia pentru modernizarea gării va fi încheiat.

Comentarii

comentarii