Acasă Actualitate Garda de Mediu a amendat Primăria Timișoara cu 60.000 de lei pentru...

Garda de Mediu a amendat Primăria Timișoara cu 60.000 de lei pentru mizeria din oraș

DISTRIBUIȚI

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au efectuat un control la Primăria Timișoara ca urmare a apariției în presa scrisă și televizată a numeroaselor sesizări cu privire la starea de salubrizare defectuoasă din oraș. Control a avut loc pe raza teritorial administrativă a Municipiului Timișoara, în vederea verificării stării de salubrizare a localității. Sesizările s-au confirmat. Comisarii au constatat că starea de salubrizare în Municipiul Timișoara lasă de dorit, pe domeniul public au fost identificate abandonări de deșeuri, măturatul stradal pe lângă borduri lipsește cu desăvârșire, frunzele nu au fost colectate și predate către operatori autorizați.

Pentru neconformitățiile constatate comisarii GNM CJ Timiș au aplicat sanctiune contravențională, în valoare de 60.000 lei, conform art. 96 alin (2) pct. 3 din  OUG 195/2005 cu modificările și completările ulterioare și au dispus măsuri urgente pentru salubrizarea stradală, respectiv prezentarea la GNM CJ Timiș a unui grafic de salubrizare pe străzi.

UPDATE: La scurt timp după ce Garda de Mediu a anunțat emiterea amenzii, a venit și o reacție din partea primăriei. City-managerul Matei Creiveanu dă vina pe „greaua moștenire” și spune că, deși primăria va plăti amenda, suma va fi imputată firmelor de salubrizare cu care sunt încheiate contractele existente. În plus, administratorul public face o referire și la „capra vecinului”, mai exact la gunoaiele de pe traseul viitoarei centuri.

Iată explicațiile date de Creiveanu:

„De mai bine de un an vorbim public despre problemele salubrizării în Timișoara și despre măsurile luate. Lucrăm cu ce ne-a lăsat fosta administrație: șase contracte cu șase firme diferite care se ocupă de salubrizare și orașul suferă mult la acest capitol.

Lună de lună, tăiem din sumele pe care aceste firme ni le facturează pentru că suntem nemulțumiți de modul în care își respectă condițiile contractuale. Din păcate, contractele prost făcute ne împiedică la măsuri mai drastice. Amenda Gărzii de Mediu dată Primăria Timișoara va fi plătită, însă va fi imputată firmelor de salubrizare care sunt responsabile de curățenia orașului.

Să nu ne ascundem după deget: măsura Gărzii de Mediu nu rezolvă curățenia orașului. Rezolvări sunt, de exemplu, controalele desfășurate în trecut împreună cu Poliția Locală și inspectorii primăriei pentru depistarea celor care aruncă ilegal deșeuri pe domeniul public și care s-au soldat inclusiv cu confiscarea mașinilor celor care au încălcat cu bună știință legea.

E adevărat că sunt locuri în Timișoara unde se poate mai bine și mai curat. Dar, ne-am dori ca inspectorii Gărzii de Mediu care au petrecut o săptămână în control la Primărie, pentru a-și justifica amenda, să treacă de limitele administrative ale orașului și să vadă și miile de tone de gunoaie de pe traseul viitoarei centuri a orașului, de exemplu”.

 

Comentarii

comentarii