Acasă Actualitate Garda de Mediu Timiş a declanşat inspecţiile privind pistele ilegale de raliuri...

Garda de Mediu Timiş a declanşat inspecţiile privind pistele ilegale de raliuri de lângă Şag

DISTRIBUIȚI

În urma articolului “Şmecherii de bani gata poluează masiv natura cu motoarele pe malul Timişului”, publicat de cotidianul ZIUA de Vest, în data de 29 august, Garda de Mediu Timiş a declanşat controalele în zonă şi la Primăria Şag, din judeţul Timiş, şi a tras primele concluzii.

Controalele continuă

Inspecţiile au fost desfăşurate împreună cu specialiştii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) Timişoara, instituţie care este custodele ariei protejate Lunca Timişului.

Marian Eperieş, prim-comisar al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, a declarat, joi, 8 septembrie, că pistele de raliuri au fost amenajate în aria protejată Lunca Timişului, dar pe păşunea ce aparţine Primăriei Şag.

Două suprafeţe sunt în ordine, dar una nu. De aceea, Garda de Mediu a impus ca terenul suprafeţei respective să fie readus în starea iniţială. Deocamdată, controalele nu au fost finalizate, fiindcă administratorul societăţii care a facut amenajările este plecat din ţară. La întoarcere, el a fost convocat la sediul Gărzii de Mediu din Timişoara, cu documentele pe care le deţine privind pistele de raliuri. Conform Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Timişoara, nu există aprobare de la Mediu, privind amenajarea acelui teren.

Ionuţ Bănăţean, din cadrul USAMVB Timişoara, a declarat că terenul cu pistele se află în apropierea spaţiului împrejmuit şi a suferit modificări fără autorizaţia ARPM Timişoara şi a custodelui USAMVB Timişoara. “Controlul nu s-a finalizat, fiindcă administratorul firmei nu se află în ţară, dar nu trebuia să modifice terenul fără acte doveditoare”, a spus Bănăţean.

În acel loc se intersectează două arii protejate (Lunca Timişului şi Pădurea Macedonia) din cadrul Natura 2000, iar pistele se află în Lunca Timişului, una de mare interes. Situaţia e cu atât mai gravă, cu cât acolo se intersectează zona de recreaţie în natură cu disconfortul provocat de poluarea fonică şi cu noxe, datorită motoarelor. De Pădurea Macedonia răspunde ARPM Timişoara, iar de rezervaţia naturală Lunca Timişului, USAMVB.

Peste 5% din judeţul Timiş este arie protejată

Aria naturală protejată este o zonă terestră, acvatică sau subterană în care există specii de plante şi animale sălbatice, elemente şi formaţiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, ştiinţifică ori culturală deosebită, care are un regim special de protecţie şi conservare, stabilit conform prevederilor legale.

43.771,32 de hectare (5,06%) din suprafaţa judeţului Timiş este arie protejată. În judeţul Timiş, sunt 14 rezervaţii naturale: Pădurea Cenad, Lunca Pogănişului, Movila Şişitak, Arboretumul Bazoş, Locul fosilifer Rădmăneşti, Mlaştinile Satchinez, Pădurea Bistra, Beba Veche, Mlaştinile Murani, Insula Mare Cenad, Insula Igriş, Sărăturile Diniaş, Pajiştea cu narcise Bateşti, Lacul Surduc.

În judeţ sunt cinci situri de importanţă comunitară: Defileul Mureşului Inferior, Lunca Mureşului Inferior, Lunca Timişului, Mlaştina Satchinez, Ţinutul Pădurenilor. De asemenea, mai sunt 6 arii de protecţie speciale avifaunistice: Hunedoara Timişană, Lunca Mureşului Inferior, Mlaştina Satchinez, Mlaştinile Murani, Pădurea Macedonia, Defileul Mureşului Inferior şi Dealurile Lipovei.

Comentarii

comentarii