Te pregătești pentru o vacanță în Danemarca? Pe lângă statuia „Mica Sirenă” de pe promenada Langelinie, parcul de distracții Tivoli și celebrul Legoland, descoperă gastronomia acestei țări de vikingi, corăbii și insule. Este o experiență culinară captivantă, plină de tradiție, inovație și ingrediente locale proaspete. Iată un ghid cu sugestii și recomandări, pentru a descoperi cele mai reprezentative și delicioase preparate daneze:
Smørrebrød
Smørrebrød este un sandviș din pâine de secară (rugbrød), cu diverse ingrediente, precum hering marinat, somon afumat, cremă de carne, brânză sau legume. Încearcă-l la restaurantele tradiționale din Copenhaga, cum ar fi Aamanns sau Schønnemann. Deși pare un preparat simplu, te vor uimi combinațiile de arome, sofisiticate și rafinate, așa că nu-i de mirare că Smørrebrød reprezintă simbolul gastronomiei daneze.
Herring & Akvavit
Heringul este un ingredient esențial în bucătăria daneză și poate fi găsit în diverse forme: marinat, afumat sau prăjit. Descoperă-i savoarea în preparate tradiționale, servite în piețele de pește și restaurantele de pește din porturile daneze, amenajate chiar pe bărcile care te plimbă printre canale, ca să admiri priveliștile nordice.
Ca să te bucuri pe deplin de gastronomia marină, completează festinul cu akvavit,o băutură tradițională, obținută prin distilarea cartofilor și aromatizată cu diverse ierburi, cel mai adesea chimen sau mărar. Când cumperi bilete de avion din Copenhaga către București, să zbori înapoi către casă, nu uita să iei cu tine o sticlă de akvavit, suvenir aromat de la faimoasele petreceri pe vapor.
Frikadeller
Frikadeller sunt celebrele chiftele daneze, de obicei preparate din carne de porc sau o combinație de carne de porc și vită. Descoperă-le savoarea în taverne locale și pub-uri, unde sunt preparate după rețete păstrate de generații. Fiecare regiune vine cu stilul propriu de condimente, ierburi aromatice și garnituri pentru Frikadeller. Cele mai cunoscute variante sunt cele cu varză roșie murată, cartofi și sos de carne. De asemenea, le găsești servite cu herring și pâine de secară, ca să meargă bine o halbă-două de bere daneză, cu gust puternic de hamei.
Stegt Flæsk med Persillesovs
Sunt felii de carne de porc prăjite, servite cu un sos cremos de pătrunjel și cartofi fierți. Stegt Flæsk med Persillesovs este considerat felul național de mâncare al Danemarcei și poate fi găsit în restaurante tradiționale, precum Kronborg din Copenhaga. Este o expresie a tradiției daneze de a folosi ingredientele locale și de sezon în moduri ingenioase.
Rødgrød med Fløde
Descoperă un desert tradițional danez, din fructe de pădure fierte și servit cu smântână dulce. Îl găsești în cafenele și restaurante care oferă meniuri tradiționale. Merge de minune cu preparatele de patiserie umplute cu cremă de migdale, gem sau ciocolată și pudrate din belșug cu zahăr. Pentru o adevărată experiență de vacanță în Danemarca, adaugă la aromele dulci ale Rødgrød și un pahar de glögg (vin fiert, cu scorțișoară, anason, citrice și miere).
Include în itinerariul tău danez vizite la Geranium, restaurantul de trei stele Michelin din Copenhaga. Pentru o întâlnire cu tradițiile culinare nordice, mergi la Torvehallerne, piața tradițională din capitala Danemarcei. Alte locuri faimoase pentru arta culinară daneză sunt Restaurant Frederikshøj și bistrourile din Marselisborg Palace Park, aflate în Aarhus.
Când ajungi în Odense, mergi la Restaurant Under Lindetræet. În portul Helsingør te așteaptă specialitățile din fructe de mare de la Restaurant Kroyers. Pe insula Samsø găsești locanta Samsø Kro, cunoscută pentru preparatele din ingrediente locale, cu savoare inconfundabilă. Inspiră-te din recomandările prezentate și descoperă rafinamentul artei culinare daneze, uimitoare prin simplitate și originalitate!