Acasă Eveniment Gaz en-gros, pentru a scoate Coltermul din groapă

Gaz en-gros, pentru a scoate Coltermul din groapă

632
DISTRIBUIȚI

“Situaţia riscă să devină dintr-o telenovelă o tragedie definitivă pentru Colterm”, spune consilierul local Petru Ehegartner, preşedintele PNL Timişoara
Gigacaloria reprezintă un subiect fierbinte al acestor zile. Mai precis, scumpirea ei şi faptul că societatea care furnizează acest produs – gigacaloria – către populaţie, se află într-o situaţie financiară deloc bună. S-au propus tot felul de soluţii pentru ca oamenii să nu simtă această mărire a preţului gigacaloriei (sau să se mărească preţul numai în cazul unor categorii sociale) şi pentru ca societatea Colterm să iasă din gaura financiară în care se află. S-a ajuns până acolo încât s-a oprit pentru un timp apa caldă noaptea, e adevărat, într-un interval orar când nu este foarte folosită, pentru a mai face economie. Coltermul are datorii la gaz, iar subvenţia pentru căldură de la primărie este acordată multor cetăţeni ai Timişoarei, deşi nu toţi o merită. Sunt anumite categorii sociale care au nevoie de acest ajutor pentru a-şi plăti încălzirea, dar sunt şi unii cu “viloacă” şi maşină de zeci de mii de euro care primesc acest… ajutor. Aşa că s-a propus delimitarea clară a celor care au nevoie de acest ajutor şi a celor care au parte de el, deşi, practic, nu ar avea nevoie.

“Soluţia pe care a propus-o PNL este o soluţie fundamentată economic”
Consilierul local PNL Petru Ehegartner a prezentat două soluţii care, adoptate, ar mai putea da o gură de aer Coltermului. În primul rând, preţul gazului să fie unul en-gros, nicidecum en-detail. “Situaţia riscă să devină dintr-o telenovelă o tragedie definitivă pentru Colterm. Nu mai este capabil să-şi plătească datoriile către furnizorul de gaz – prima măsură a fost limitarea consumului. Situaţia va degenera într-.o tragedie. Soluţia pe care a propus-o PNL este o soluţie fundamentată economic şi cu şanse de a supravieţui, în parametri economici, Coltermul. Trecând peste amănuntele din prima parte a abordării privind managementul intern, există două probleme fundamentale prin care autorităţile locale vor trebui să acţioneze – în cazul celor două materii prime de bază pe care le foloseşte Coltermul. 70 la sută din totalul costurilor – materiile de bază – Colterm le cumpără la preţ de detail. Evident că această companie nu poate să funcţioneze în parametri economici corecţi. S-ar putea reduce cu 40 la sută costurile gazului şi 25 la sută preţul de furnizare a apei – am identificat soluţii. Vor avea loc reduceri ale personalului, de până la 25 la sută”, spune consilierul local Petru Ehegartner, preşedintele PNL Timişoara. .

Ministerul să reglementeze statutul de consumatori en-gros al acestor consumatori
“Rezolvarea, în prima etapă şi la modul grosier, stă la îndemâna ministerului, care trebuie să reglementeze ca aceşti cosnumatori să aibă statutul de consumatori en-gros. Considerăm necesară o acţiune la nivel parlamentar, pentru a convinge ministerul să modifice reglementările actuale, prin care furnizorul livrează en-gros la preţ de en-detail. Important este să privim în fondul problemei. Trebuie eliminată această cauză. Preţul de producţie intern al gazului este sub jumătate din preţul de import. În aceste condiţii, preţul ar putea fi diminuat şi mai mult”, spune Petru Ehegartner. Cât priveşte subvenţiile… “Aceste subvenţii să devină ajutoare stabilite pe o grilă obiectivă, care să fie aprobată de consiliul local pe anumite perioade, în funcţie de cum evoluează situaţia economică şi veniturile cetăţenilor. 88.000 de abonaţi sunt conectaţi la această sursă de energie termică”, mai spune Ehegartner.

“Lucrurile sunt extrem de complexe, cu bătaie până la foruri de cel mai înalt nivel”
“Este un subiect extrem de sensibil, întrucât vizează un număr foarte mare de cetăţeni, dintre care o bună parte chiar au probleme sociale semnificative. Lucrurile sunt extrem de complexe, cu bătaie până la foruri de cel mai înalt nivel. Eu cred că trebuie să ne dovedim oameni demni de funcţiile pe care le ocupăm şi trebuie să explicăm corect cetăţenilor cum stau lucrurile, cu cifre economice şi nu după vrerea naostră. Dacă ar fi după cum vrem noi, am face nu o majorare a preţului la gigacalorie, ci o reducere”, a spus senatorul Nicolae Robu, preşedintele PNL Timiş.

Comentarii

comentarii