Acasă Cultura Generali din granița bănățeană

Generali din granița bănățeană

DISTRIBUIȚI

Expoziția „Generali din granița bănățeană” a fost organizată de Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, județul Caraș Severin, la sfârșitul săptămânii, în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului și Cercul Militar din Caransebeș.

Astfel, cu acest prilej, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii din cadrul forțelor terestre ale armatei române, al căror ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, de către delegatul preasfințitului părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele inspector Marius Dănănău.

„În calitate de martir creștin, Sfântul Gheorghe a devenit unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului, considerat ocrotitor al Armatei Române. Armata Română l-a luat ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în anul 1920, pentru a-i întări pe militarii români în lupta lor pentru apărarea țării. După o perioadă de întrerupere a acestei cinstiri, începând cu anul 1990, Sfântul Gheorghe este cinstit în mod deosebit în toate unitățile militare. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este, așadar, un exemplu atât pentru militarii noștri, din punctul de vedere al curajului manifestat în luptele purtate, dar și pentru fiecare dintre noi, creștinii, din punctul de vedere al vieții creștine și al mărturisirii credinței până la martiriu”, a precizat părintele inspector.

După săvârșirea slujbei de pomenire a eroilor din cadrul forțelor terestre ale armatei române, s-a desfășurat vernisarea expoziției „Generali din granița bănățeană”, care cuprinde portrete ale generalilor din cadrul regimentelor de graniță bănățene, Diploma de înnobilare în grad de cavaler a lui Mihail Trapșa, fotografii vechi și obiecte din colecțiile personale ale generalului Ioan Dragălina, generalului Traian Doda și generalului Moise Groza.

La eveniment, au participat plutonier adjutant șef Florin Vânătoru, fruntaș Laurențiu Drăghici, fruntaș Alin Voin, caporal Dănuț Carăbea, Oprea Cocoșilă, reprezentant al Cercului Militar, istoricul Constantin Brătescu, Cornel Galescu, consilierul personal al președintelui Romeo Dunca, consilierul județean Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, a explicat Roxana Novacovici.

Comentarii

comentarii