Acasă Actualitate Generalul Nicolae Ciucă a fost desemnat premier interimar

Generalul Nicolae Ciucă a fost desemnat premier interimar

554
DISTRIBUIȚI

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, este premierul interimar desemnat de preşedintele Klaus Iohannis în urma demisiei anunţate luni seară de prim-ministrul Ludovic Orban.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de demisia domnului Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României.

În conformitate cu dispozițiile art. 106 și ale art. 107 alin. (3) din Constituție, Președintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, se spune într-un anunţ de pe site-ul Preşedinţiei Românei.

Varianta vehiculată anterior pentru preluarea conducerii interimare a cabinetului demisionar era Raluca Turcan, vicepremier.

Nicolae Ciucă, 53 de ani, a fost timp de aproape 5 ani şeful Statului Major General, până în octombrie 2019.

În acea lună a fost trecut în rezervă de preşedintele Klaus Iohannis şi a preluat, la scurt timp, mandatul de ministrul al apărării.

Este membru al Partidului Naţional Liberal.

Explicaţia lui Ludovic Orban pentru propria demisie: Vreau să fie un lucru foarte clar, nu mă cramponez de funcția de prim-ministru

Premierul Ludovic Orban şi-a anunţat, luni seară, demisia, după ce în cursul zilei a discutat la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis situaţia complicată apărută în urma alegerilor din 6 decembrie, când PNL s-a clasat pe locul 2, cu aproximativ 5 procente în urma PSD, situat pe primul loc, iar potenţialii parteneri vizaţi de PNL pentru o alianţă guvernamentală, cei de la USRPLUS, au întrunit doar aproximativ 15% din voturile exprimate.

Odată exprimată voința cetățenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern. România are nevoie de un guvern responsabil, un guvern care să reprezinte voința cetățenilor români care își doresc modernizarea României și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să conducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta, care susțin cu claritate orientarea euro-atlantică a României și care vor să utilizeze cu adevărat toate resursele pe care le avea România la dispoziție și, de asemenea, să fructifice oportunitățile pentru a putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români”, a spus Ludovic Orban.

Comentarii

comentarii