Acasă Cultura Geniu Pustiu – expoziție de pictură, închinată Luceafărului Poeziei Românești, la Timișoara

Geniu Pustiu – expoziție de pictură, închinată Luceafărului Poeziei Românești, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Trei artiști plastici Liliana Cadar, Garbriela Pietrean și Mihai Teodor Olteanu au organizat vernisajul expoziției de pictură “Geniu Pustiu”, închinată Luceafărului Poeziei Românești, Mihai Eminescu, luni 15 ianuarie, de la ora 18.00, la Club 30 Timișoara, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii 2018.

Interviu cu Mihai Olteanu

De ce o expoziție de pictură închinată Luceafărului poeziei românești?

Mihai Eminescu a fost, este și va rămâne Părintele spiritual al poeziei și al neamului românesc. Nu poți să vorbești despre el la trecut, ci trebuie să vorbești la prezent și la viitor. Pe lângă harul de poet, el are harul veșniciei, iar aceasta este esența neamului românesc. Suntem un popor credincios, care are o avere imensă – arta și cultura, pe care trebuie să le prețuim.

Poporul român știe să își respecte artiștii și poeții?

Pe artiștii români nu trebuie să îi pomenim numai după ce mor, ci trebuie să le arătăm în timpul vieții că avem nevoie de ei și că darul lor, arta, se înmulțește în timp ce ei trăiesc. Eminescu trăiește. Spiritul lui e astăzi printre noi, e alături de noi și nu va pleca niciodată dintre noi, de lângă poporul român, decât atunci când nu vom mai ști ce să facem cu el. Atunci, vom dispărea și noi.

Cum va venit ideea acestei expoziții, intitulată Geniu Pustiu?

O port în mine de înainte de 1989. Înainte doi mari prieteni de-ai mei veneau la Timișoara, Ion Caramitru și Dan Grigore, aproape în fiecare 15 ianuarie și 15 iunie, și făceau un spectacol în memoria lui Eminescu. E păcat ca după 1989 să îl uităm, fiindcă în decembrie 1989 Eminescu era în noi și ne-a vegheat.

Iată că Ziua Națională a Culturii coincide cu ziua de naștere a lui Mihai Eminescu. Reprezintă acest fapt o recunoaștere a valorii Marelui Poet?

Măcar atât au făcut și guvernanții noștri după 1989. E un lucru superb, dar e prea puțin. Ei fac prea puțin pentru a sprijini arta și cultura în general. De aceea le aduc aminte să prețuiască artiștii atât cât sunt în viață, nu după ce mor. Ar fi o onoare!

 

Comentarii

comentarii