Acasă Cultura Gernik Art Camp 2019 – 17 artiști din România, Serbia, Lituania, Spania,...

Gernik Art Camp 2019 – 17 artiști din România, Serbia, Lituania, Spania, Germania și Muntenegru expun la Galeria Primăriei Timișoara

615
DISTRIBUIȚI

Vernisajul ediției a XVI-a a Gernik Art Camp 2019 are loc, vineri 6 decembrie, de la ora 16:00, la Galeria Primăriei Timișoara, strada Mihai Eminescu, situată vis-a-vis de Bank Post, lângă Prospero.

Tabăra de creație Gernik Art Camp a ajuns la ediția XVI, a fost găzduită în mirifica zonă colinară a Banatului de Severin și a fost organizată cu profesionalism, avându-l curator și protagonist pe cunoscutul artist plastic Costin Brăteanu.

Comuna Gîrnic se transformă treptat într-un epicentru cultural, o voce pregnantă a culturii plastice bănățene de început de secol XXI, oază de cultură ce aduce laolaltă an de an artiști naționali și internaționali deja consacrați cu o line stilistică recognoscibilă, matură, plină de șarm compozițional.

Ierburi bătute de vântul cald al sfârșitului de vară, azurul înmiresmat al cerului străbătut ici colo de imaculata prezență fugară a norilor răzleți, poetica spațiului invită la reverie, stimulează și inspiră dialogul  strâns dintre natură și artist, freamătul feeric al codrului, alături de minunatul climat rural încărcat de tradiție, liziera atinsă de aripa răcoroasă a toamnei, pădurea, eternul imperiu silvestru, ce parcă vorbește în limba tăcută a culorilor și umbrelor fremătătoare pe care doar artistul o poate seduce și aduce prin măiestria sa plină de rafinament în substanța inefabilă a pânzei pictate.

Sintagma ‘natura inspiră – artistul creează’ devine un corolar apoteotic, deloc calofil ori mimetic ce planează asupra coloniei de artă, aflată în deplină germinație conceptuală.

Astfel că protagoniștii angrenați în generoasa tabără construiesc curajos, piesă cu piesă, un amplu și valoros arsenal vizual menit să proiecteze privitorul în mrejele ademenitoare ale visării, abandon și beatitudine contemplativă autentică, coagulată  magistral în expoziția itinerantă ce merită tot interesul din partea publicului avizat.

Operele realizate se înscriu în teritoriul tematic postpostmodern, uzând de un vast limbaj plastic, articulat plenar în climatul efervescent al contemporaneității.

Gernik Art Camp devine astfel o veritabilă insulă culturală situată în inima Banatului colinar, avându-i ca participanți pe cei şaptisprezece artişti plastici profesionişti din România, Serbia, Lituania, Spania, Germania și Muntenegru: Valeriu Sepi, Raluca Băjenaru, Ljubisa Djurić, Kaulip Álvarez, Hector Delgado Millan, Susie Vier, Mátyász László, Angela Ștefania Szavui, Andjela Mujcić, Costin Brăteanu, Jūrate Racinskaitė, Adrian Podoleanu, Vasile Pintea, Irvin Maslicić, Dunja Sirmium, Constantin Plavițu, Maja Ćuk şi Susana Garcia Gómez, artiști ce formează un grup creativ compact, elitar, de maximă prestanță culturală.

Comentarii

comentarii