Acas─â Actualitate Gheorghe Ciuhandu ar putea semna Pactul primarilor pentru energii regenerabile locale

Gheorghe Ciuhandu ar putea semna Pactul primarilor pentru energii regenerabile locale

365
DISTRIBUIȚI
Peste 1.700 de ora┼če din Europa au aderat la conven┼úie, angaj├óndu-se s─â reduc─â cu cel pu┼úin 20% emisiile de CO2 p├ón─â ├«n 2020, pe teritoriile lor
 
Convenţia primarilor pentru energii regenerabile locale este o iniţiativă a Comisiei Europene de a încerca să implice comunităţile locale din Europa în lupta împotriva încălzirii globale, reducând considerabil emisiile de CO2.

 Timi┼čoara ar putea adera la conven┼úie ├«n cazul ├«n care consilierii municipali vor aproba prin vot Proiectul de hot─âr├óre privind aprobarea "Strategiei locale privind schimb─ârile climatice ┼či a Planului strategic de ac┼úiuni privind combaterea, atenuarea ┼či adaptarea la efectele schimb─ârilor climatice ├«n municipiul Timi┼čoara", prin care se aprob─â ┼či aderarea ┼či ├«mputernicirea semn─ârii acestui document de c─âtre primarul Timi┼čoarei, Gheorghe Ciuhandu. 
Ideea conven┼úiei este una pe c├ót de logic─â, pe at├ót de l─âudabil─â, de a unii, sub umbrela luptei ├«mpotriva emisiilor de CO2, autorit─â┼úile na┼úionale, regionale ┼či locale. ├Äns─â colaborarea dintre municipalitatea timi┼čorean─â ┼či unii reprezentan┼úi ai guvernului ├«n Timi┼č, sufocat─â de diverse interese ┼či populism, i-ar face probabil ┼či pe cei mai optimi┼čti membri ai Comisiei Europene s─â se ia cu m├óinile de cap. 
 
Obliga┼úii ┼či beneficii
 
Unele din obliga┼úiile pe care comunit─â┼úile semnatare ┼či le asum─â, dup─â isc─âlitura dat─â de primar, sunt: “s─â dep─â┼čeasc─â obiectivele stabilite de UE pentru 2020, reduc├ónd cu cel pu┼úin 20% emisiile de CO2 pe teritoriile noastre respective, prin punerea ├«n aplicare a planului de ac┼úiune privind energia durabil─â ├«n acele domenii de activitate care intr─â ├«n competen┼úele noastre; s─â elaboreze un inventar de baz─â privind emisiile, pe care s─â se sprijine planul de ac┼úiune privind energia durabil─â; s─â mobilizeze societatea civil─â din zonele lor geografice pentru a participa la dezvoltarea planului de ac┼úiune, prezent├ónd ├«n linii generale politicile ┼či m─âsurile necesare pentru realizarea obiectivelor acestui plan; s─â organizeze „zile ale energiei” sau „zile ale Pactului ora┼čelor”, ├«n cooperare cu Comisia European─â ┼či cu alte p─âr┼úi interesate, pentru a permite cet─â┼úenilor s─â beneficieze ├«n mod direct de posibilit─â┼úile ┼či avantajele rezultate din utilizarea mai inteligent─â a energiei; s─â participe ├«n mod activ la Conferin┼úa european─â anual─â a primarilor pe tema „Energie durabil─â pentru Europa””. ├Än 9 martie 2007, Uniunea European─â a adoptat pachetul „Energie pentru o lume ├«n schimbare”, angaj├óndu-se unilateral s─â reduc─â emisiile de CO cu 20% p├ón─â ├«n anul 2020, prin cre┼čterea cu 20% a eficien┼úei energetice ┼či prin atingerea unui procent de 20% de energie ob┼úinut─â din surse regenerabile ├«n mixul energetic. Acum, semnatarii pactului se angajeaz─â s─â dep─â┼čeasc─â, p├ón─â ├«n 2020, target-ul de 20% fixat de UE. Domeniile ├«n care emisiile de CO2 pot fi reduse sunt: transport, domeniu energetic, reziden┼úial, institu┼úional, de┼čeuri, agricultur─â/spa┼úii verzi, ap─â, industrie/mediul de afaceri.
Municipalit─â┼úile semnatare ader─â voluntar la conven┼úie, beneficiind de asisten┼ú─â, sprijin tehnic ┼či chiar financiar din partea Comisiei Europene ┼či av├ónd acces la know-how-ul celorlalte ora┼če participante. Pe l├óng─â aceste beneficii, cel evident se refer─â la cre┼čterea calit─â┼úii traiului ├«n comunit─â┼úile implicate, prin reducerea emisiilor de CO2. 
 
Semnatari
 
1.761 de ora┼če din Europa, dar ┼či Buenos Aires, din Argentina ┼či Christchurch, din Noua Zeeland─â, au aderat la Conven┼úia primarilor pentru energii regenerabile locale. Spania este lider deta┼čat la num─ârul de ora┼če participante, cu 680, ├«n timp ce din Rom├ónia, particip─â deocamdat─â 18 localit─â┼úi: Aiud, Alba Iulia, Avrig, Baia Mare, Bistri┼úa, Bra┼čov, Bucure┼čti (Sectorul 1), Craiova, Giurgiu, Mizil, Olteni┼úa, R├ómnicu-V├ólcea, Re┼či┼úa, Slobozia, T├órgovi┼čte, T├órgu-Jiu, Vaslui ┼či Zimnicea. 
 

Comentarii

comentarii