Acasă Administraţie Gheorghe Mihăescu, şeful „Ovitim-Mioriţa” Timiş: „Cred că se vor omorî ciobanii între...

Gheorghe Mihăescu, şeful „Ovitim-Mioriţa” Timiş: „Cred că se vor omorî ciobanii între ei!” – INTERVIU

389
DISTRIBUIȚI

gheorghe mihaescu

– Spuneţi-mi, domnule Mihăescu, s-a rezolvat problema terernurilor cu păşune în Timiş?

– Nicidecum. A existat contract de arendare pe păşune, dar acum, oierii au primit adresă precum că nu mai e valabil contractul de arendă, ci trebuie să facem închiriere sau concesiune. E o chestiune decisă la nivel de ţară.

– Ce se va întâmpla?

– Acum, păşunile vor fi scoase la licitaţie. Singurii care au mai făcut ceva au fost agricultorii, iar autortăţile ce spun? „Hai să le punem impozite să îi omorâm!”

– Cum decurge identificarea animalelor?

– Legea identificării ne nemulţumeşte. Medicii veterinari fac identificarea, cu tarife şi taxe care ne doboară. Colegiul medicilor a încheiat contracte cu veterinarii concesionari fără să ne întrebe şi pe noi, fermierii, de cuantumul tarifelor. Toată lumea vrea numai să jecmănească şi să şmecherească.

– Cum vă ajută autorităţile?

– Consiliul judeţean, când a făcut şedinţă cu specialiştii lor din agricultură, nu ne-au chemat să ne întrebe şi pe noi. Politicienii au nevoie de agricultori numai atuncă când trebuie să îi voteze, când au nevoie de voturile fermierilor. Atât. În rest nu le pasă de problemele noastre să ne ajute să le rezolvăm. Vor numai să se folosească de noi. Ei au hotărât singuri.

– De ce nu purtaţi un dialog?

– Nu există aşa ceva. S-a hotărât şi cu asta basta. Ei au hotătât, nu noi, nu, împreună cu noi. Au dat liber la primării să scoată la licitaţie păşunile. Cred că se vor omorâ ciobanii între ei. Cel cu 1.000 de oi are o putere financiară mai mare, cel cu o sută nu va putea să facă nimic. E o mizerie.

– Spuneţi câteva revendicări ale oierilor?

Nu mai vrem să se dea subvenţia la primării. Nu se poate să iei subvenţie, dacă nu ai animale. Atunci, pică imediat câteva mii de hectare, în folosul oierilor. Aeroporturile nu mai trebuie să ia subvenţie pe păşune şi teren. De asemenea, noi îi susţinem şi pe fermierii din vegetal care cer ca să nu se mai dea subvenţii la cei care nu muncesc pământul. Avem, multe revendicări, iar dacă vor fi aprobate, vor veni bani mai mulţi pentru crescătorii de oi.

– Cum merge Camera Agricolă Timiş?

– E păcat că se pierde timp acolo.

Comentarii

comentarii