Acasă Actualitate Ghid de turism, despre cauza prăbuşirii Cascadei Bigăr: ”Apa din izbucul care...

Ghid de turism, despre cauza prăbuşirii Cascadei Bigăr: ”Apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie a Romsilva”

DISTRIBUIȚI

Un ghid de turism a afirmat, luni seară, că Cascada Bigăr s-a prăbuşit după ce apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie. În replică, Romsilva a transmis că păstrăvăria a fost construită în perioada 1986-1988, iar în ultimii 33 de ani nu s-au făcut niciun fel de intervenţii în zonă. Romsilva reiterează ideea că Cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauze naturale şi publică imagini cu momentul prăbuşirii.

”Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a declarat, luni seară, la Deutsche Welle, ghidul de turism Mircea Jumanca şi activist pentru protecţia mediului.

”Prăbușirea cascadei Bigăr, minunea din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița nu este deloc o surpriza. Întreg bazinul hidrografic este habitat prioritar care trebuia strict protejat și nu a fost. Este o certitudine că păstrăvăria Romsilva nu avea ce căuta în acel bazin hidrografic.

În general Romsilva este un prost administrator al parcului din care făcea parte cascada Bigăr până astăzi. Romsilva a aprobat exploatări forestiere abuzive în păduri seculare și distrugrea unui habitat din travertin de când administrează acest parc național care în teorie ar trebui strict protejat”, transmite și Agent Green.

În replică, Romsilva a respins categoric informaţiile.

”Romsilva respinge cu fermitate informaţiile false referitoare la prăbuşirea Cascadei Bigăr, lansate în spaţiul public de un ghid de turism şi “activist de mediu”. Păstrăvăria Valea Miniş a fost construită în perioada 1986-1988, inclusiv o lucrare de captare pe izvorul Bigăr, iar în ultimii 33 de ani NU s-a mai efectuat nicio lucrare suplimentară, deci NU aceasta este cauza prăbuşirii cascadei. Aşa cum am precizat anterior, Cascada Bigăr s-a prăbuşit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului şi a muşchiului”, a transmis Romsilva.

Comentarii

comentarii