Acasă Actualitate Ghid pentru reabilitare la Penitenciarul “Popa Şapcă”

Ghid pentru reabilitare la Penitenciarul “Popa Şapcă”

DISTRIBUIȚI

Au lucrat trei ani pentru doar 14 pagini. Se întâmplă la Timişoara, unde o echipă de specialişti, formată din psihologi, cercetători, asistenţi sociali, dar şi ofiţeri de poliţie, a avut nevoie de 36 de luni pentru a concepe un ghid care să-i ajute pe deţinuţii din Penitenciarul „Popa Şapcă”.

Telefoane, bani şi sfaturi de doi bani…

La întocmirea ghidului au contribuit nouă specialişti şi doisprezece angajaţi instruiţi de la penitenciarele din Belgia, Danemarca şi Grecia. Această echipă numeroasă a reuşit, după mai bine de trei ani de muncă, să realizeze un ghid de doar paisprezece pagini. Jumătate din informaţii cuprind numere de telefon ale mai multor instituţii din ţară. Acest ghid mai conţine şi un model de curriculum vitae, dar şi două pagini cu poze, în care deţinuţilor li se prezintă bancnotele şi monedele României. Iată doar câteva dintre sfaturile acestor specialişti de renume. „Caută-ţi un loc de muncă, fereşte-te să încalci legea, evită consumul de alcool în exces, alege-ţi cu grijă noul cerc de cunoştinţe, prezintă-te la poliţia din localitatea unde domiciliezi, pentru a fi trecut în evidenţă”, acestea sunt doar câteva dintre sfaturile care se regăsesc, sub o formă sau alta, în aproape toate paginile ghidului destinat deţinuţilor din Penitenciarul "Popa Şapcă" din Timişoara.

Analfabeţilor li se citeşte ghidul

Delia Borza, şeful serviciului Asistenţă Psihosocială din Penitenciarul Timişoara, spune că acest ghid a avut trecere printre deţinuţi. "Am obţinut nişte bani, cu sprijinul Comisiei Europene şi am reuşit să tipărim 300 de exemplare din acest ghid, pe care le-am şi epuizat deja. Acest ghid a fost înmânat fiecărui deţinut care a părăsit penitenciarul nostru, asta pentru a avea la dispoziţie nişte informaţii utile despre ce trebuie să facă atunci când se eliberează. Vom mai încerca să tipărim şi alte exemplare din acest ghid, dacă vom reuşi să mai găsim bani pentru acest lucru, pentru ajutorul deţinuţilor din penitenciar”, spune Delia Borza. În prezent, în Penitenciarul Timişoara sunt încarceraţi 60 de deţinuţi care nu ştiu să scrie şi să citească. Reprezentanţii închisorii spun că nici această categorie nu a fost uitată. Acestora li se va povesti ce conţine ghidul…

Comentarii

comentarii