Acasă Actualitate Globalizarea, şomajul sau îmbătrânirea populaţiei – marile provocări ale Timişoarei

Globalizarea, şomajul sau îmbătrânirea populaţiei – marile provocări ale Timişoarei

DISTRIBUIȚI

De Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 aprilie, 2010, medicii din cadrul DSP Timiş au atras atenţia asupra pericolului urbanizării asupra sănătăţii omului.
Globalizarea, şomajul, tehnologia informaţiei, îmbătrânirea populaţiei, concedierile sau modificările legate de angajare (termen scurt, nelimitat sau tele-work) sunt câteva din provocările secolului XXI cu care se confruntă timişorenii, prezentate de către Direcţia de Sănătate Publică Timiş (DSP) Timiş, miercuri, 7 aprilie, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii. De aceea este nevoie de optimizarea condiţiilor de muncă şi dezvoltarea de politici, privind locurile de muncă şi protejarea sănătăţii publice, în Timiş.

Stresul –cel mai mare pericol

Prof. univ. dr. Ana Elena Păuncu, a declarat că stresul este cel mai mare pericol şi apare atunci când cerinţele locului de muncă sunt mai mari decât posibilităţile angajatului. Astfel apar oboseala, tensiunea ridicată, cefaleele, tulburările digestive, cardiovasculare  sau musculo-sceletale. Un bun management al stresului se impune de la sine. Trebuie să ne găsim echilibrul, să nu gândim negativ, să fim fericiţi astăzi şi în fiecare zi, să ne adaptăm realităţii, să învăţăm zilnic şi să avem o atitudine pozitivă faţă de viaţă. “Promovarea sănătăţii la locul de muncă este o prioritate a Uniunii Europene, fiindcă o forţă de muncă sănătoasă înseamnă prosperitate”, a spus Kaliope Silberberg, din cadrul DSP Timiş.

Sănătate –boală – urbanizare

Medicii susţin că locul de muncă influenţează sănătatea şi boala în numeroase moduri. Este vorba de activitatea în condiţii vătămătoare, insuficienta calificare a individului sau lispa suportului din partea colegilor. În acelaşi timp, locul de muncă poate fi şi o sursă de dezvoltare personală şi de creştere a calificării. De asemenea, promovarea sănătăţii la locul de muncă contribuie la o arie largă de factori ce pot îmbunătăţi starea de bine a angajaţilor. Industrializarea a dus la urbanizare şi la apariţia unor noi provocări la adresa omului. În fiecare an, ziua de 7 aprilie este sărbătorită drept Ziua Mondială a Sănătăţii, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În 2010, această zi este menită să atragă atenţia asupra pericolului urbanizării asupra sănătăţii omului şi să antreneze guvernele, organizaţiile de afaceri şi societatea civilă într-un efort comun de a aşeza sănătatea în centrul politicii de urbanizare. Unul dintre obiective este creşterea gradului de conştientizare asupra provocărilor legate de sănătate, asociate cu urbanizarea şi nevoia urgentă de a le aborda, atenua şi rezolva prin activităţi intersectoriale şi de planificare urbană. Un alt obiectiv este promovarea unor acţiuni cu privire la riscurile pentru sănătate cu cel mai mare impact asuspra urbanizării. “Forţa de muncă sănătoasă, motivată şi calificată este fundamnentală pentru bunăstarea economică şi socială a Uniunii Europene”, se arată în Declaraţia de la Luxemburg, cu privire la promovarea sănătăţii la locul de muncă în UE.

Comentarii

comentarii