Acasă Actualitate Google a publicat rapoarte privind mobilitatea comunităţilor, pentru a sprijini lupta împotriva...

Google a publicat rapoarte privind mobilitatea comunităţilor, pentru a sprijini lupta împotriva răspândirii COVID-19. Situația în Timiș

909
DISTRIBUIȚI

Google publică, începând de vineri, prima versiune a rapoartelor privind mobilitatea populaţiei în contextul pandemiei provocate de coronavirus, „COVID-19 Community Mobility Reports”, pentru a oferi date privind schimbările în deplasarea populaţiei ca urmare a muncii de acasă, izolării la domiciliu şi altor politici menite să aplatizeze curba pandemiei.

În Google Maps sunt utilizate date agregate, anonime, care arată cât de aglomerate sunt anumite locuri. Astfel pot fi identificate blocajele în trafic sau orele în care anumite spaţii publice (restaurante, muzee etc) sunt aglomerate. Oficialii din sistemul de sănătate consideră că acest tip de date, agregate şi anonime, pot fi utile pentru a lua decizii critice în lupta împotriva COVID-19.

Aceste rapoarte ajută autorităţile şi, în acelaşi timp, respectă politicile Google referitoare la confidenţialitatea datelor, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Rapoartele despre mobilitatea populaţiei sunt lansate la nivel global şi acoperă 131 de ţări, inclusiv România. Adresa unde se găseşte acest instrument este google.com/covid19/mobility.

Situația în ROmânia:

Rapoartele utilizează date agregate şi anonime pentru a reliefa tendinţele de mişcare, în timp şi geografic, pe diferite categorii de locuri şi activităţi, precum recreere, cumpărături şi farmacii, parcuri, staţii de transport, locuri de muncă şi locuinţe. Acestea vor arăta tendinţele pe durata a mai multor săptămâni, cele mai recente date urmând a fi pe ultimele 48 – 72 de ore. Rapoartele vor afişa procentual creşterea sau descreşterea numărului de vizite pentru un anumit loc, fără să arate numărul absolut de vizite. „Pentru a proteja confidenţialitatea, nu vor fi disponibile în niciun moment informaţii personale de identificare, precum locaţia unui individ sau mişcările sale”, mai transmite compania.

În cazul unor ţări, rapoartele vor oferi informaţii detaliate şi la nivel regional.

În următoarele săptămâni, Google va adăuga mai multe ţări şi regiuni în lista de raportare, pentru ca aceste rapoarte să vină în sprijinul sistemelor publice de sănătate din întreaga lume.

Cum pot autorităţile să utilizeze informaţiile din aceste rapoarte: datele îi pot ajuta pe oficiali să observe schimbări în drumurile pe care le fac oamenii, iar pe baza acestora să facă recomandări referitoare la orele de funcţionare a magazinelor sau să informeze serviciile de livrare la domiciliu. În acelaşi fel, un trafic ridicat la staţiile de transport poate indica faptul că este nevoie de mai multe mijloace de transport, pentru a evita aglomerările şi a respecta regulile de distanţare socială. Nu în ultimul rând, a înţelege nu numai unde călătoresc oamenii, dar şi tendinţele în privinţa destinaţiilor, poate ajuta oficialii să proiecteze recomandări pentru protejarea sănătăţii publice şi nevoilor esenţiale ale comunităţii.

Google colaborează cu epidemiologi pentru a actualiza, cu date agregate şi anonime, un set de date care poate fi folosit pentru a înţelege pandemia. Astfel de date ajută cercetătorii să anticipeze evoluţia pandemiei, să planifice infrastructura şi transportul urban, să înţeleagă mobilitatea populaţiei şi să răspundă mai bine conflictelor şi dezastrelor naturale.

Community Mobility Report are la bază aceeaşi tehnologie de colectare de date anonime, pe care Google o foloseşte în toate produsele sale. Pentru aceste rapoarte este utilizată confidenţialitatea diferenţială, care permite obţinerea de rezultate de calitate ridicată fără identificarea niciunui individ.

Analizele sunt create cu date agregate şi anonime de la utilizatorii care au activată setarea „Istoricul locaţiei” (în mod implicit aceasta este dezactivată). Persoanele care au activă „istoricul locaţiei” pot alege să dezactiveze funcţia oricând din Contul Google. Mai mult, pot oricând şterge istoricul locaţiei din „Cronologia dumneavoastră”. 

Google va continua să evalueze aceste rapoarte pe măsură ce va primi opiniile oficialilor din sănătate publică, societăţii civile, guvernelor şi comunităţii.

Comentarii

comentarii