Acasă Actualitate ”Grădinile suspendate ale Babilonului”, dar din Timișoara

”Grădinile suspendate ale Babilonului”, dar din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Deja toată suflarea timișoreană știe despre construcția metalică, suport de flori, postată în fața Teatrului Timișoara, imagine nouă pentru Timișoara anului 2023, la propunerea specialiștilor, dar mult comentată de timișorenii cu simț critic dezvoltat. Și asta face parte din exercițiul democratic al promovării atitudinilor, apreciat de Constituția României, așadar, oamenii sunt liberi să aibă opinii. Desigur, libertatea se înscrie în perimetrul unei bune documentări, a unei experiențe, dar mai simplu, opinia nu poate fi îngrădită.

Nu știu cât de bine o să arate la vară, cu multe flori, cu jocuri de idei colorate, această ”Grădină suspendată”, care nu este un concept nou. Grădina metalică este o imitație a ceea ce știau să facă în antichitate, pe teritoriul actualului Irak, alți iubitori ai frumosului, dar Nabucodonosor, cu peste 2600 de ani înaintea înțelepților noștri, știa mult mai bine. Acelea erau terase suspendate, grădini minunate…

Această ”grădină suspendată” de la Timișoara obstrucționează perspectiva Catedralei Mitropolitane. Ce spațiu minunat era descris de strada Alba Iulia, dinspre Piața Libertății (cea ciopârțită), cu intrarea în Piața Victoriei (Operei, cândva…), cu măreața Catedrală Mitropolitană, ctitorită de MS Regele Mihai I al României, în oglindă cu Opera noastră….

De ce numai avem voie să vedem catedrala, venind spre centru, din Libertății? Cine nu ia în calcul ceea ce ochiul nostru iubește? Cine ne orbește prin tehnici de manipulare a spațiului arhitectural timișorean? Noi, cetățenii orașului, nu contăm?

Scria cineva zilele trecute despre lupta timișorenilor pentru desființarea acelui kitschos ”acvariu”, care era o rușine pe obrazul Timișoarei! Dezbateri, conferințe, scrisori, demersuri democratice, dar am reușit. Trebuie recunoscut că s-a făcut prin implicarea directă a primarului Robu (la ora aceea) și cu HCL demn de respect! Acum, se înlocuiește hardughia ce obstrucționa vederea spre Muzeul de Istorie, cu alta, ce stinge vederea spre catedrală? Fără dezbatere publică? Pe domeniul public? În Timișoara, orașul celor 1000 de premiere? Mai adăugăm și câte o hidoșenie, ce să facem? Nimeni nu răspunde! Așa este de ”sticloasă” primăria, că a devenit fragilă. Ca un obiect de porțelan…

Comentarii

comentarii