Acasă Administraţie Gratuitate la transportul în comun din Timișoara pentru peste 1.000 de persoane...

Gratuitate la transportul în comun din Timișoara pentru peste 1.000 de persoane cu handicap și însoțitorii acestora, în 2020

948
DISTRIBUIȚI

În ședința din 14 ianuarie, Consiliul Local Timișoara a aprobat proiectul de acordare a gratuității pe mijloacele de transport în comun pentru 1.041 de persoane cu handicap, însoțitorilor și asistenților acestora. Pentru decontarea sumei de 93 de lei/persoană, în fiecare lună, serviciile sociale din cadrul administrației locale vor cheltui 1,16 milioane de lei în 2020.

Cei care sunt eligibili pentru aceste beneficii sunt menționați la aliniatul 2 al articolului 23 din Legea nr. 448/2006. Astfel, pe lângă persoanele cu handicap, de gratuitate vor beneficia și „a)Însoțitorii persoanelor cu handicap grav, în prezența acestora; b)Însoțitorii copiilor cu handicap accentuat, în prezența acestora; c)Însoțitorii adulților cu handicap auditiv și mintal accentuat, în prezența acestora, pe baza anchetei sociale realizate de către asistentul social din cadrul compartimentului specializat al primăriei în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap; d)Asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav; e)Asistenții personali profesioniști ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat”.

În același act normativ, se menționează că legitimația pentru transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață este valabilă pe întregul teritoriu al țării, fiind recunoscută de toate regiile de transport local, și este eliberată de către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Astfel, pentru fiecare persoană, serviciile sociale din Timișoara vor plăti câte 93 de lei pe lună, contravaloarea abonamentului general pe 30 de zile. Astfel, sumele plătite de administrația locală vor fi de 96.813 lei/lună, suma totală pentru anul 2020 fiind în valoare de 1.161.756 lei.

Decontarea sumei se face lunar, pentru persoanele beneficiare, pe baza facturii emise de Societatea de Transport Public Timișoara, până în data de 5 a lunii curente pentru luna precedentă. Asistenții și însoțitorii vor  circula gratuit pe baza  legitimației  eliberate de  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, nominală, netransmisibilă și valabilă pe perioada de valabilitate a documentului de încadrare în grad de handicap și a Cărții de identitate sau pe baza cardului eliberat de Societatea de Transport Timișoara, în prezența persoanelor cu handicap pe care le îngrijesc.

Comentarii

comentarii