Acasă Economic Grâul a început să își formeze spicul mai repede cu două-trei săptămâni....

Grâul a început să își formeze spicul mai repede cu două-trei săptămâni. Codruț Ancheș, directorul DAJ Timiș: “Per total, nu este rău!”

DISTRIBUIȚI

Datorită ploilor de până la 30 de litri pe metru pătrat care au căzut în Timiș, din 10 aprilie, culturile de toamnă, grâul, orzul, orzoaica, rapița și-au continuat dezvoltarea, iar la începutul lunii mai arată foarte bine.

Codruț Ancheș, directorul Direcției Agricol Județene (DAJ) Timiș, a explicat că la nivelul județului, culturile au o evoluție foarte bună, dar asta în funcție și de clasa de calitate a terenului.

Totuși, nu se poate compara zona Lovrin, Gotlob, Comloș, unde se află cel mai de calitate pământ, cu zona de Lugoj, Darova, Boldur unde sunt terenuri mai nisipoase.

“Per total, avem o stare fiziologică foarte bună la culturile de toamnă”, a spus Ancheș.

În toamna anului 2023, în județul Timiș, au fost semănate 160.000 de hectare de grâu, 11.000 de hectare de orz, 2.800 de ha de orzoaică și 53.100 de hectare de rapiță.

În ceea ce privește culturile înființate în primăvară anului 2024, având în vedere și temperaturile ridicate, mulți fermieri au trecut la însămânțarea culturilor de porumb, floarea soarelui și soia, la începutul lunii aprilie, datorită condițiilor optime, temperaturi înalte de peste 20 de grade, iar la sfârșitul lunii, plantele erau răsarite uniform și evoluau foarte bine.

Fermierii au avut și noroc. Au riscat și plantele au avut o răsărire bună, și porumbul și floarea soarelui.

Anul acesta, in Timiș, vor fi în jur de 100.000 – 110.000 hectare cu porumb, 80.000 de ha cu floarea soarelui și 18.000 -20.000 de ha cu soia.

“Într-adevăr, fața de anii trecuți, în 2024, am avut timp favorabil pentru dezvoltarea tuturor culturilor de cerealele. Temperaturile au fost ridicate, începând cu sfârșitul lunii ianuarie începutul lunii februarie și au avut o creștere de câteva grade în fiecare săptămână”, a spus Ancheș.

Până în luna mai, 2024 este considerat un an bun, deși a fost și secetă moderată la nivelul județului Timiș. Nu așa gravă, dar a fost o lipsă de precipitații.

“Per total, nu este un an rău, având în vedere ploile ce au căzut după 15 aprilie corelate cu temperaturile mari care au dus la o dezvoltare bună a plantelor, chiar o grăbirea a evoluției”, a spus Ancheș.

Rapița a înflorit cu două – trei săptămâni mai devreme, decât normalul anilor 2023 – 2022 – 2021 datorită căldurile intense chiar de peste 30 de grade în unele zile. Cultura a suferit puțin și datorită lipsei precipitațiilor, dar a evoluat bine, având în vedere că ploile au venit în momentul în care se dezvoltă bobul din păstaie.

După 20 aprilie, grâul a început să formeze spicul, mai repede cu două -trei săptămâni față de anii anteriori, tot datorită căldurii care a venit începând cu luna februarie.

“Din punctul meu de vedere, dacă ploile nu veneau, fiecare zi însemna o pierdere gravă de producție pentru toți fermierii. O cantitate bună de precipitații a venit la timp și a salvat culturile agricole. Au ajutat foarte mult”, a explicat directorul DAJ Timiș.

O dată cu debutul lunii mai, se anunță călduri de 25 de grade în Timiș. De aceea fermierii preconizează că la începutul lunii iulie, va începe recoltatul la grâu, dar totul în funcție de condițiile meteo ce vor urma.

Dacă vor fi călduri intense, în corelație cu precipitații mari, există riscul să apară și bolile, mai ales ale spicului.

Codruț Ancheș recomandă fermierilor o verificare permanentă a stării culturilor pentru a preveni și a combate din faza incipientă bolile și dăunătorii care pot să apară, datorită condițiilor climatice deosebite. Tratamentele aplicate la timp vor fi mai eficace și mai economice.

“Fac această recomandare, fiindcă nu ar trebui să se abuzeze de combaterea chimică, deoarece poluează solul, apa, aerul, produsele vegetale și creează dezechilibre mari în comportamentul albinelor care sunt foarte importante pentru toate culturile”, a spus directorul DAJ.

De asemenea, Ancheș îi îndeamnă pe fermieri să se asocieze în cooperative, grupuri de producători și asociații, fiindcă vor avea mai mult succes în toate activitățile agricole dacă vor fi uniți, mai ales în valorificarea producției.

Când agricultorii vor fi asociați, vor putea negocia toate imputurile și achizițiile ce le vor face, dar și prețul la valorificarea produselor agricole obținute în fermele lor, mai ales că piața merge foarte greu și 2024 este foarte dificil în ceea ce privește costul de înființare a tuturor culturilor agricole.

Directorul  DAJ Timiș a concluzionat: “Reamintesc că ușile biroului meu de la DAJ Timiș precum și ale domnului ministru sunt deschise pentru toți fermierii la orice oră. Problemele ridicate de fermierii din Timiș au fost rezolvate unde s-a putut sau se depun toate eforturile pentru a fi rezolvate”.

 

 

Comentarii

comentarii