Acasă Economic Grâul românesc a ajuns la 245 euro tona, porumbul, la 221 euro...

Grâul românesc a ajuns la 245 euro tona, porumbul, la 221 euro tona, floarea soarelui, la 570 USD

DISTRIBUIȚI

Clubul Fermierilor Români atenționează că cererea de mărfuri din bazinul Mării Negre și recentele scăderi de producție din UE, precum și procentul mare de grâu furajer în producția franțuzească au făcut ca ofertele cumpărătorilor în paritatea CPT Constanța să rămână la nivelul de 245 EUR/tonă.

Însă specificația furaj a cunoscut o elasticitate mult mai mare, ea întinzându-se până la 9 EUR/tonă în sens negativ.

Prețul porumbului în Portul Constanta crește până la nivelul de 221 EUR/tonă, încurajat de ritmul greu de recoltare și de lipsa de lichiditate generată de interesul scăzut al fermierilor de a vinde.

În mod practic, se execută doar contractele forward, însă și aceste volume își găsesc calea spre port într-un ritm foarte lent, din motive logistice care au generat o congestie a portului Constanța. Gradul de execuție a contractelor forward este, de asemenea, îngreunat de scăderea productivității la hectar în sudul României, unde mulți fermieri nu generează mai mult de 4 tone la hectarul de porumb neirigat.

La nivel european, porumbul este corectat încă o dată. Nivelul de producție la hectar scade cu 0,12 tone, efectele negative ale valului de căldură fiind evidențiate încă o dată în prognozele de producție a porumbului european.

EURONEXT închide ședința de tranzacționare din 23 septembrie 2021 la nivelul de 223,5 EUR/tonă, în creștere cu 1,75 EUR/tonă de la deschidere. Ce trebuie observat este însă și nivelul afișat pentru luna martie 2022. Indicația afișează 224 EUR, ceea ce reflectă sănătatea cererii în lunile subsecvente recoltării.

Piața semințelor de floarea-soarelui este dominată de un paradox. Dacă în FOB CVB nivelul lor este indicat la valoarea de 596-598 USD/tonă, în scădere cu 2-3 USD/tonă, în piața internă, lucrurile nu sunt calme deloc. Mai precis, procesatorii se întrec în a reține volumele în țară și vedem indicații de 570 USD/tonă FCA ferme, în loturi mari, firește.

Pe nivelul de port la Dunăre, înregistrăm nivelul de preț de 570 USD/tonă, aspect ce poate conduce în 2 direcții: una către export, iar cealaltă către comerțul intra-comunitar, spre Bulgaria, unde procesatorii plătesc 620 USD/tonă pentru marfa livrata în condiția DAP -anunță Clubul Fermierilor Români.

 

Comentarii

comentarii