Acasă Actualitate Grevă generală, în spitalele din Timişoara

Grevă generală, în spitalele din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Şi angajaţii din administraţia publică locală vor intra în acţiune. “Vom fi aproximatv 150 de persoane în faţa Prefecturii Timiş”, a declarat Tiberiu Negrei, preşedintele Sidicatului liber din cadrul Primăriei Timişoara.

Cea mai mare parte dintre cei peste 6.000 de angajaţi din sistemul sanitar din Timişoara şi din judeţul Timiş, în afară de angajaţii de la urgenţe, va fi în grevă generală, luni, 5 octombrie, începând de la ora 8. “Luni, la ora 8, este declanşată greva generală în unităţile sanitare din Timiş. Am depăşit numărul de semnături (peste 5.000) de aderenţi la acţiune. Mai puţin două dintre spitale, unde nu s-au adunat suficiente semnături”, a declarat Livius Crâstea, preşedintele sindicatului Sanitas Timiş.

Urgenţele vor funcţiona

Trebuie să amintim că unul din trei oameni din personalul medical nu va intra în grevă, pentru a asigura urgenţele. Şi angajaţii din administraţia publică locală vor intra în acţiune şi vor picheta Prefectura Timiş, de la ora 11. “De la 11 –13, sindicatele din administraţie vor picheta prefecturile, luni, 5 octombrie, în 7 vom merge la Bucureşt la mitingul confederaţiilor, în 23 octombrie, va fi o grevă de avertisment cu întreruperea lucrului între 8 –10, iar în 28 octombrie, grevă generală. Nemulţumirea faţă de legile asumate de guvern în faţa parlamentului – a salarizării, a reorganizări agenţiilor instituţiilor prin reduceri de personal şi diminuarea salariile –sunt revendicările sindicaliştilor. Vom fi aproximatv 150 de persoane în faţa Prefecturii Timiş”, a declarat Tiberiu Negrei, preşedintele Sidicatului liber din cadrul Primăriei Timişoara. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (F.N.S.A.) este federaţie reprezentativă la nivel naţional, pentru ramura administraţie publică şi are în componenţa sa sindicate din primării şi consilii judeţene de pe întreg teritoriul ţării şi reprezintă interesele tuturor salariaţilor din administraţia publică locală. “În această calitate, vă solicităm să nu promulgaţi Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în forma pe care Guvernul României şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă, în data de 1 octombrie, lui Traian Băsescu, preşedintele României.

Bugetarii i-au scris lui Băsescu

Sindicaliştii nu sunt de acord cu această lege din următoarele motive: Legea-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice impune disponibilizări colective în administraţia publică locală, în perioada 2010-2015, încălcând principiile autonomiei locale şi ale descentralizării instituţiilor publice. Se diminuează veniturile salariale prin anularea premiului lunar de 10% pentru funcţionarii publici şi 2% pentru personalul contractual; prin anularea premiilor anuale de 5% din fondul de salarii; eliminarea suplimentului postului şi al treptei de salarizare prevăzute de Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici, republicată.
Sindicaliştii mai susţin că promovarea acestui document s-a făcut cu încălcarea principiilor de elaborare a legii şi a principiilor de ierarhizare a funcţiilor publice, stabilite împreună cu partenerii sociali. A fost şi o lipsă de transparenţă şi dificultatea de implementare a legii în forma actuală, constatate şi de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, cu riscul sistării următoarelor tranşe a împrumutului pentru România. “Din motivele arătate mai sus, F.N.S.A. a declanşat conflictul de muncă şi a notificat Guvernul României despre acest lucru, solicitând eliminarea prevederilor care generează diminuarea veniturilor salariale şi reducerea locurilor de muncă”, se arată în document.
 

Comentarii

comentarii