Acasă Eveniment Grevă spartă în învăţământul timişean

Grevă spartă în învăţământul timişean

DISTRIBUIȚI

Dezastru la preuniversitari, procent neaşteptat de bun la universitari
Puţini dascăli au ales, în Timiş, să particpe luni, la prima zi de grevă generală. Chiar dacă datele oferite de sindicalişti şi Inspectoratul Şcolar Timiş sunt foarte contradictorii, un singur lucru este clar. Proba de competenţe lingvistice a bacalaureatului s-a desfăşurat absolut normal, în toate cele 59 de unităţi de învăţământ din Timiş. Conform Inspectoratului Şcolar Timiş, doar maxim 15% dintre dascăli au participat la prima zi de grevă. Sindicaliştii susţin însă că aproximativ 40% dintre profesori nu au intrat, luni, la ore. În mediul universitar, solidaritatea a funcţionat, la Timişoara. Aproximativ 70% dintre profesori nu le-au predat nimic studenţilor.
Eftimie: „Mă aştept ca, de marţi, activitatea dascălilor să revină la normal”
Din datele centralizate de Inspectoratul Şcolar Timiş, vineri, 15% dintre dascăli şi-au arătat intenţia de a participa la grevă. Procentul va scădea, în opinia IŞJ Timiş. „Cred că procentul final de luni va arăta că doar 12% dintre dascăli au fost în grevă. Mă aştept ca, de marţi, activitatea dascălilor să revină la normală. Proba de bacalaureat s-a desfăşurat fără niciun fel de probleme, în toate centrele de examinare. Doar doi dascăli de la Liceul Banatul nu au ajuns la examen, din motive obiective. Este rău că profesorii vor avea cu 25% mai puţin la salariu, dar mă bucur că s-a înţeles că, în acest moment, nu există bani”, ne-a declarat Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş.
Popescu: „Presiunile şi lipsa de solidaritate i-au adus pe dascăli la catedre”
Virgil Popescu, preşedintele „Spiru Haret”, cel mai mare sindicat din învăţământul preuniversitar timişean, era extrem de dezamăgit, luni. „Nu a ieşit cum ne-am dorit, Presiunile şi lipsa de solidaritate i-au adus pe dascăli la catedre. Din datele noastre, până la 40% dintre oamenii afiliaţi la noi au fost, luni, în grevă. Vreau să le transmit un mesaj clar tuturor profesorilor, greva continuă şi vreau să înţeleagă că acum este momentul cel mai important. Dacă nu vor intra în grevă, doar peste 10-15 ani mai pot reveni la salariul pe care încă îl au acum”, ne-a spus Virgil Popescu. Situaţia este şi mai dramatică la FEN. Doar 15% dintre dascălii afiliaţi aici au intrat în grevă luni. „Profesorii au preferat să vină la ore, pentru că au convingerea că România nu mai este un stat de drept. S-au făcut multe presiuni din partea directorilor, în special la grădiniţe”, spune Marius Lobază, secretarul general FEN Timiş.
70% dintre universitari au intrat în grevă
La Universitatea de Vest şi Universitatea „Politehnica” din Timişoara cei mai mulţi profesori s-au aflat în grevă, luni. Ce folos, dacă la preuniversitari a fost dezastru… „Peste 70% dintre profesorii de la Vest şi de la Politehnică au fost în grevă, luni. Poate şi pentru faptul că la noi nu pot exista presiuni atât de mari ca la preuniversitari. Acum este momemntul să ne suţinem colegii din preuniversitar, dacă nu această grevă chiar s-ar putea amâna”, spune Ilare Bordeaşu, preşedintele Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de Vest. Peste 90% dintre profesorii de la Construcţii, Mecanică Hidrotehnică şi Chimie din cadrul UPT nu au ţinut cursuri. Cei mai mulţi spărgători de grevă au fost la Telecomunicaţii. Dascălii vor ieşi, marţi, în stradă, la Timişoara. Alături de oameni din administraţia publică şi pensionari, ei vor Picheta Prefectura Timiş, între orele 12 şi 14.

Comentarii

comentarii