Acasă Economic Greva la Alcatel a ajuns şi pe bradul de Crăciun

Greva la Alcatel a ajuns şi pe bradul de Crăciun

DISTRIBUIȚI

Marţi şi miercuri, angajaţii Alcatel-Lucent Timişoara vor declanşa o acţiune de protest amplă. „Dorinţa noastră este de a atrage atenţia tuturor forumurilor decizionale ale companiei asupra blocadei în care ne aflam în negocierea Contractului colectiv de muncă. Deşi s-au făcut proteste şi o grevă de avertisment, progresele în negociere au fost limitate de lipsa de flexibilitate a conducerii în cadrul întâlnirilor noastre bi-săptămânale, mai mult, conducerea îşi modifică ofertele de până acum la un nivel inferior, obligându-ne să credem ca nu îşi doreşte semnarea acestui Contract colectiv de muncă până la data de 1 Ianuarie (când e plănuit transferul colegilor noştri la Wipro) nici măcar la nivelul Regulamentului intern”, spune Alina Miatov, vicepreşedinte Sindicatul Liber din Alcatel-Lucent Timişoara.
Aproape 100 de angajaţi ai companiei Alcatel din Timişoara au întrerupt marţi lucru. Ei au intrat într-o grevă de două zile. Salariaţii sunt nemulţumiţi, deoarece compania nu doreşte să plătească despăgubiri în urma transferării a aproape 500 de angajaţi la altă firmă. Protestul cu trompete şi fluierături, s-a desfăşurat în holul Alcatel, din cauza temperaturii scăzute de afară. Unii angajaţi mai năstruşnici au reuşit să împodobească chiar şi bradul de Crăciun cu îndemnuri la luptă sindicală dreaptă. 
Problemele rămase în discuţie care stau la baza acestui protest sunt: îndemnizaţiile pentru concedieri care nu ţin de motive atribuibile angajatului, îndemnizaţia pentru transfer, ajustarea salariului la inflaţie, vechimea în muncă.
Angajaţii Alcatel-Lucent s-au întâlnit la ora 9.00, în holul clădirii principale de pe Str. Gh. Lazăr nr.9, cu scopul de a prezenta situaţia. După ora 10.00 a începe pichetarea pe grupe, urmând ca participanţii să îşi continue greva la birourile lor dar fără a presta orice fel de muncă.

Conducerea de la Alcatel s-a încurcat în calcule… 

„Ultima lor ofertă a fost mai mică decât cea considerată de noi inacceptabilă şi promovată iniţial de conducerea firmei. Au motivat că nu şi-au socotit şi cheltuielile cu transferul oamenilor. Nu ştim ce se va întâmpla, azi vom avea o nouă rundă de negocieri cu conducerea şi vom decide ce vom face”, spune Manuel Martin, liderul de sindicat al Alcatel Timişoara. Revendicările angajaţilor care de al Alcatel Timişoara care riscă ori să fie disponibilizaţi ori transferaţi la altă firmă ar cuprinde mai multe puncte: plata unei indemnizaţii în caz de transfer, plata de salarii compensatorii dacă vine vorba de concedieri, actualizarea salariilor cu rata inflaţiei, dar şi sporul de vechime. La firma Alcatel din Timişoara lucrează în acest moment peste 1.600 de oameni. Mulţi dintre ei trăiesc cu frica în sân că în curând îşi vor pierde locul de muncă, extrem de râvnit odată.
 

Comentarii

comentarii