Acasă Economic Grevă spontană a muncitorilor de la o multinațională din vestul țării

Grevă spontană a muncitorilor de la o multinațională din vestul țării

1573
DISTRIBUIȚI

Muncitorii de la uzina de vagoane ASTRA RAIL au declanșat astăzi o grevă spontană. Ei sunt nemulțumiți de procesul negocierii salariilor și cer venituri mai mari, pe măsura muncii depuse. Liderul sindical Ionel Rusu ne-a declarat că în această perioadă este pe rol procedura de negociere a salariilor. „Există propunerea sindicatului și o alta a patronatului. Problema este că factorii de decizie cu care negociem nu sunt tot timpul în uzină iar conducerea de la Arad  nu are competența de a adopta decizii. Muncitorii sunt nemulțumiți de tergiversare și astăzi s-au adunat și au ieșit în fața Casei Albe. Li s-a explicat situația iar marele câștig al zilei de astăzi este că s-a renunțat la varianta de salarizare a patronatului și a rămas să fie negociată cea propusă de sindicat”, a declarat liderul sindical Ionel Rusu. Printre altele, sindicatul cere majorarea salariilor cu 30-40 la sută și acordarea unor stimulente speciale pentru fidelizarea forței de muncă, deoarece salariile de acum, fără sporuri, sunt prea mici, consideră sindicaliștii. Nici ideea conducerii, de a aduce vara trecută lucrători din India, nu a avut succes, spune liderul sindical, deoarece aceștia nu au performat. „Și indienii au oprit astăzi lucrul pentru că salariile lor au fost scăzute pentru că nu au performat”, a mai declarat Ionel Rusu.

Săptămâna viitoare sunt așteptate rezultate concrete iar dacă negocierea salariilor nu va fi finalizată până la finele lunii  mai, se va declanșa oficial conflictul de muncă la ASTRA RAIL, situație care, consideră sindicaliștii, nu favorizează pe nimeni în condițiile în care perspectivele economice ale fabricii sunt foarte bune.

Producătorul de material rulant Astra Rail Industries, care controlează fabricile de vagoane Astra Vagoane Arad, Romvag (Cara­cal) şi Meva (Turnu Severin), are un istoric de peste 100 de ani în producţie. Compania a fost preluată, în urmă cu câțiva ani, de The Greenbrier Companies, într-o tranzacție evaluată la peste 60 milioane de euro. Acest lucru s-a întâmplat, iar firma americană a ajuns să dețină 75 % din acțiunile companiei Astra Rail. Ca urmare a acestei fuziuni, Bernd Böse, directorul general al Astra Rail Industrie, a preluat șefia executivă a noii companii și a deținut și funcția de președinte al Consiliului de Administrație, asta până în martie 2019, când acesta și-a dat demisia, invocând motive personale.

„Nemulumirea oamenilor e că salariul e cel mai mic din județul Arad la o intreprindere care face vagoane, adică industrie grea. E un salar de mizerabil. Condițiile sunt mizerabile”, a spus unul dintre muncitori.

„Am 38 de ani lucrați! 38! Mai am 1 an și ies la pensie și am un salariu de mizerie. Ăsta-i adevărul!”, a declarat un alt muncitor.

Sursa: specialarad.ro

Comentarii

comentarii