Acasă Economic Grupul francez Auchan a cumpărat platforma celei mai vechi unități industriale din...

Grupul francez Auchan a cumpărat platforma celei mai vechi unități industriale din România, de la Reșița

9820
DISTRIBUIȚI

Divizia imobiliară a grupului francez Auchan, Ceetrus (ex-Immochan), a cumpărat fosta platformă industrială Mociur, în suprafață de circa 20 de hectare, a Uzinei Constructoare de Mașini Reșița (UCMR), intrată în insolvență în urmă cu 7 ani cu datorii în echivalent de peste 180 milioane euro, și pregătește un amplu complex imobiliar, care va include un mall, având ca ancoră primul hipermarket Auchan din oraș, o clădire de birouri și locuințe.

 Platforma a fost cumpărată cu aproximativ 3 milioane de euro. Retailerul francez Auchan este unul dintre cele mai importante lanțuri comerciale, locul 11 în lume, prezent în 17 țări, cu peste 3.700 de magazine și aproape 350.000 de angajați. În România, Auchan are 33 de hipermarketuri, 4 magazine de proximitate My Auchan – deschise în stații Petrom, circa 10.000 de angajați și o cifră de afaceri de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Dezvoltatorul imobiliar Ceetrus, parte a grupului Auchan, deține 393 de centre comerciale în întreaga lume. În România administrează un portofoliu de 23 de centre comerciale la nivel național. În 2016, și-a lărgit sfera de activitate pe noi segmente de business : cel rezidențial, prin dezvoltarea Coresi Avantgarden în parteneriat cu Avantgarden Immo Invest, și office, prin Coresi Business Park din Brașov, realizat în parteneriat cu Ascenta Management.

Istoria UCM Reșița a început în 1771, prin darea în exploatare a primelor furnale și forje, care au pus bazele celei mai vechi unități industriale din România. În prima perioadă a existenței, uzinele au aparținut Fiscului austriac, care își exercita controlul prin intermediul Direcției miniere bănățene.

Prin momentul inaugurării lor, uzinele din Reșița devansează fondarea unor fabrici de renume precum Krupp Germania (1811), Vitkovice (1829), Donavitz (1836), MAN (1834), Sulzer (1834), Burmeister Wain (1843), Skoda (1851). Înainte de 1989, pe platforma de la Reșița lucrau peste 14.000 de salariați. La finalul anului 2017, numărul acestora era de 835. Compania a fost privatizată în 2003, când INET AG, înregistrată în Elveția, reprezentată de un om de afaceri avansat în presă ca având relații de business cu Bogdan Buzăianu, etichetat de fostul președinte Traian Băsescu drept “unul dintre băieții deștepți din energie”, a preluat 51% din acțiuni de la APAPS. În prezent, INET deține o participație de 96,7% din capital. La sfârșitul anului 2011, administratorii UCM Reșița au decis să deschidă procedura de insolvență cu intenția de reorganizare a activității.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii