Acasă Eveniment Gătaia este în afara pericolului de inundaţie

Gătaia este în afara pericolului de inundaţie

547
DISTRIBUIȚI

Localitatea Gătaia este în afara pericolului de inundaţie, după ce vârful viiturii a trecut, iar polderul Gherteniş a preluat tot surplusul de apă adus de râul Bârzava.
„Joi seara, timp de patru ore, între 18 si 22, a fost vârf maxim de viitură pe Bârzava, în secţiunea Gătaia. Digurile au rezistat, astfel că localitatea Gătaia este în afara pericolului de inundaţie. În prezent, apele au scăzut”, a declarat Ana-Maria Tănase, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale Apele Române.
Joi seara a fost atins un maxim de 460 cm, la un debit de 88 mc/s, în timp ce în 2005, când au avut loc inundaţii în Gătaia, fusese atins un maxim de 520 cm, la un debit de 135 mc/s.
„Atunci digul s-a rupt, iar 3.000 de oameni au fost evacuaţi. În schimb, aseară digurile au rezistat, polderul a preluat toata apa. Acum nivelul este în scădere, la 430 cm, iar digurile tranzitează viitura”, a mai spus reprezentantul Apelor Române.
Polderul este un fel de buzunar lateral al digului, care intră automat în funcţiune în momentul apariţiei unei cantităţi mari de apă.

Comentarii

comentarii