Acasă Eveniment Gunoaiele dintre liniile de tramvai – altă cauză a poluării cu praf...

Gunoaiele dintre liniile de tramvai – altă cauză a poluării cu praf în Timişoara

DISTRIBUIȚI

Una dintre cauzele poluării cu praf în Timişoara, de care nu se prea vorbeşte, o reprezintă praful şi mizeriile dintre liniile de tramvai, îndeosebi în zonele unde nu sunt amenajate (bdul. General Dragalina, Cetăţii sau ieşirea spre Buziaş din Timişoara, etc). Pe lângă hârtii şi alte deşeuri aruncate de către timişorenii certaţi cu bunul-simţ, aici se adună mult praf, iar circulaţia tramvaielor îl angrenează în atmosfera oraşului, apoi în plămânii oamenilor.  UE ne-a ameninţat cu procedura de infringement

Societatea de transport timişoreană susţine că liniile sunt curăţate. “Periodic, angajaţii RATT curăţă perimetrul dintre liniile de tramvai”, a transmis Cosmin Bradu, PR RATT.
Conform raportului Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului (ARPM) Timşoara, în luna septembrie, la PM10 s-au înregistrat depăşiri ale valorii limite zilnice la probele prelevate pentru determinările gravimetrice. Astfel, la staţia TM-1 Calea Şagului s-au înregistrat 46 de depăşiri, iar la staţia TM-5, Calea Aradului, au fost 32 depăşiri. În ceea ce priveşte concentraţiile de pulberi sedimentabile, s-au prelevat 8 probe în Timişoara şi s-au înregistrat 5 depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile.
Evaluarea şi gestionarea calităţii aerului înconjurător este una dintre cele mai mari probleme de mediu, pentru care autorităţile timişorene depun eforturi de mai mulţi ani. Poluarea reprezintă unul din aspectele vulnerabile cu care se confruntă aglomerarea Timişoara, datorită depăşirilor înregistrate la indicatorul pulberi în suspensie PM1O. Uniunea Europeană ne-a ameninţat cu amendă. Primul pas important iniţiat a fost elaborarea,
aprobarea şi coordonarea implementării "Programului integrat de gestionare a calităţii aerului în judeţul Timiş”. Coordonarea implementării progamului iniţiat de fosta agenţie locală de mediu a fost preluată de actuala structură reorganizată a ARPM Timişoara. S-a concretizat prin aducerea la aceeaşi masă a instituţiilor şi autorităţilor publice locale responsabile pentru măsurile identificate pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Timişoara.

Direct în plămâni

Pe lângă traficul rutier clasic, cauze ale poluării sunt şi spaţiile neamenajate, neîntreţinute, nebetonate, neasfaltate, traversate de autoturisme şi maşini de mare sau mic tonaj, dintre blocuri. Tot aici, în lipsă de locuri speciale, locatarii îşi parchează maşina, cu o totală indiferenţă, distrugând terenul. Traficul transformă noroiul în particule foarte fine (PM10 şi PM2,5), apoi acesta ajunge în plămânii timişorenilor. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, expunerea la praf provoacă anual 100.000 de morţi şi duce la pierderea a 725.000 de ani de viaţă în Europa. Praful creşte riscul mortalităţii infantile, dar în pericol sunt şi persoanele care suferă de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare. Comisia Europeană a comunicat deja autorităţilor de mediu din România motivele pentru care ar putea iniţia procedura de infringement, ca urmare a nerespectării obligaţiilor asumate prin Tratatul de Aderare, privind aplicarea Directivei 1999/30 a CE şi pericolul de a plăti bani mulţi, amendă  ce creşte pe zi ce trece.

 

Comentarii

comentarii