Acasă Actualitate Guvernul ocoleşte din nou Timişoara, la capitolul alocare de fonduri

Guvernul ocoleşte din nou Timişoara, la capitolul alocare de fonduri

392
DISTRIBUIȚI

„Sunt recompensaţi primarii portocalii”, spune Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei, explicând că 45% din banii alocaţi de guvern pentru compensarea preţului energiei termice merg spre Arad şi Braşov
Indiferenţa guvernelor Boc faţă de Timiş şi Timişoara este demonstrată încă o dată. Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, este foc şi pară după ce, printr-o hotărâre de guvern, au fost alocaţi bani mai multor primării din ţară pentru compensarea costurilor de producţie a energiei termice. Evident, Timişoara nu se regăseşte pe lista oraşelor care au primit bani. În plus, 45% din banii alocaţi ajung la Braşov şi Arad, două oraşe cu primari PD-L. Hotărârea este semnată de Emil Boc şi contrasemnată de viceprim-ministrul Vasile Blaga şi ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea.

“Singurul lucru care primează este obedienţa faţă de PDL”

Prin Hotărârea de Guvern 1218/12.10.2009, guvernul stabilea alocarea sumei de 160 de milioane de lei din rezerva bugetară la dispoziţia guvernului, pentru compensarea costurilor generate de obligaţia de prestare a serviciului public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat către populaţie, pentru asigurarea continuităţii acestui serviciu. Din totalul de 160 de milioane, 56 merg spre Braşov, iar 16,5 spre Arad, ambele fiind localităţi cu primari democrat-liberali. „Suntem nevoiţi să constatăm faptul că municipiul Timişoara nu se află pe anexa cu unităţile administrativ-teritoriale care beneficiază de această sumă, din care, de altfel, aproximativ 45% revine municipiilor Braşov şi Arad. Cu alte cuvinte, sunt susţinute sistemele deficitare din cele două oraşe, în dauna Colterm Timişoara. Este o decizie tipică guvernării Băsescu-Boc, în care competenţa sau eficienţa nu au nici o valoare, singurul lucru care primează fiind obedienţa faţă de PDL”, spune primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Acesta susţine că a discutat cu parlamentarii PSD şi PNL de Timiş, urmând să încerce o discuţie şi cu democrat-liberalii, dorind ca pentru rezolvarea problemei să se adreseze şi societăţii civile. În plus, Ciuhandu s-a deplasat la Bucureşti, unde, miercuri, ar urma să aibă o serie de întâlniri şi să depună personal un memoriu la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Restanţe, nu cadouri
Furnizorul de energie termică al Timişoarei, Colterm, nu se află într-o situaţie roz, având de încasat sume consistente de la guvern şi municipalitate. Dacă Timişoara se străduieşte să-şi achite datoriile, urmând ca execuţia bugetară din acest an să se încheie pe Colterm, guvernul pare că nu dă doi bani pe faptul că timişorenii ar putea rămâne fără căldură. La 24, 2 milioane de lei  se ridică subvenţiile neîncasate de Colterm de la bugetul de stat, dintre care 11 milioane pentru 2007, iar 9 milioane pentru 2008. În plus, conform estimărilor guvernamentale, SC Colterm SA ar trebui să mai primească 25,5 milioane de lei subvenţie cuvenită pentru trimestrul IV al acestui an. Din toate aceste sume, guvernul a considerat de cuviinţă să aloce ZERO lei Timişoarei.

„Această hotărâre este un act de corupţie”

„Protestăm faţă de această nouă dovadă a faptului că Guvernul Boc, când e vorba de împărţirea unor sume de bani, nu ia în calcul necesităţile reale existente la nivelul ţării, ci doar apartenenţa politică a primarilor. Promisiunile făcute de la nivel central au rămas din nou la stadiul de simple promisiuni, în timp ce interesul Timişoarei nu există pe agenda guvernului încă în funcţie”, spune edilul-şef al Timişorei, Gheorghe Ciuhandu, care face apel şi la reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul Mircea Băcală, dar şi la preşedintele democrat-liberal al CJ Timiş, să nu treacă cu vederea această situaţie defavorabilă pentru timişoreni. “Este o ticăloşie. Oficial se vorbeşte despre eliminarea corupţiei, când asta este cea mai clară dovadă de corupţie. Această hotărâre este un act de corupţie: sunt recompensaţi primarii portocalii. Noi am încercat să facem investiţii în retehnologizare la Colterm, pentru a reduce costurile de producţie. Alţii nu fac nimic şi primesc pomeni electorale, pentru că sunt îmbrăcaţi în ţoale portocalii. Este o porcărie”, mai spune Gheorghe Ciuhandu

Comentarii

comentarii