Acas─â Politica Guvernul Orban a jefuit 4 milioane de copii

Guvernul Orban a jefuit 4 milioane de copii

1553
DISTRIBUIȚI

Curtea Constitu╚Ťional─â a Rom├óniei a stabilit f─âr─â echivoc. Aloca╚Ťiile copiilor trebuie acordate ├«n baza legii votate ├«n Parlament. Acest lucru trebuia s─â se ├«nt├ómple ├«ncep├ónd de la 1 ianuarie anul curent. Rezult─â c─â, timp de ╚Öase luni ╚Öi jum─âtate, Executivul i-a jefuit ├«n mod deliberat pe to╚Ťi copiii. ╚śi acum nu ne r─âm├óne dec├ót s─â analiz─âm consecin╚Ťele. ├Än plan social. ├Än pan juridic. ╚śi, desigur, ├«n plan politic.

Avem aproape patru milioane de copii. Num─ârul acestora scade ├«ns─â anual. Pentru c─â scade natalitatea. Iar natalitatea scade dintr-un singur motiv. Familiile nu au suficiente resurse pentru cre╚Öterea acestora. Iar societatea ÔÇô ╚Öi din nou este vorba de resurse ÔÇô nu aloc─â suficiente fonduri pentru educarea lor. ├Äntr-o Rom├ónie care se vrea educat─â. ├Än aceste condi╚Ťii, Parlamentul, pe bun─â dreptate, a decis c─â este necesar─â dublarea aloca╚Ťiilor pentru copii. Chiar ╚Öi a╚Öa, dublate, aceste alcoa╚Ťii sunt cele mai mici din Uniunea European─â. ╚śi de aici a ├«nceput circul.

├Än luna decembrie, majoritatea parlamentar─â a ini╚Ťiat un act normativ, care s─â conduc─â prin efectele lui la dublarea aloca╚Ťiilor destinate cre╚Öterii copiilor. S-au al─âturat acestui demers atunci c├ónd a avut loc votul ├«n plen chiar ╚Öi parlamentarii PNL. De╚Öi Guvernul d─âduse un aviz negativ. Pre╚Öedintele Klaus Iohannis a promulgat legea. S-a ├«nt├ómplat cu c├óteva zile ├«nt├órziere fa╚Ť─â de momentul prezent─ârii proiectului de c─âtre Guvernul Orban a proiectului legii bugetului. Dar de╚Öi legea nu fusese ├«nc─â promulgat─â, ├«n mod normal Guvernul ar fi trebuit s─â prevad─â sumele necesare la capitolul cheltuieli. ├Än definitiv, nimic nu-l ├«mpiedica pe Ludovic Orban s─â-l consulte pe pre╚Öedinte ╚Öi s─â afle c─â acesta urma s─â-╚Öi exprime acordul ├«n raport cu aceast─â lege. Dup─â care, acela╚Öi Guvern Orban a invocat faptul c─â nu are bani, ├«ntruc├ót aloca╚Ťiile m─ârite nu erau prev─âzute ├«n buget. O escrocherie pe fa╚Ť─â.

Dar plata aloca╚Ťiilor nu putea fi totu╚Öi evitat─â. ├Än mod moral. ╚śi ├«n mod legal. L─âs├ónd morala la o parte, Executivul a recurs la un ╚Öiretlic. A emis o ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â. Ordonan╚Ťa de urgen╚Ť─â anuleaz─â par╚Ťial efectele legii. ├Än sensul c─â am├ón─â cu o jum─âtate de an plata aloca╚Ťiilor. E clar c─â acest truc este anormal ╚Öi c─â ├«ncalc─â Constitu╚Ťia. Printr-o ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â nu po╚Ťi s─â ├«nfr├óngi o lege. Dar primul-ministru a comis-o. Ajutat de ministrul Finan╚Ťelor. ╚śi, aten╚Ťie, sus╚Ťinut de ministrul Muncii ╚Öi Protec╚Ťiei Sociale. Curat─â protec╚Ťie social─â. ├Äntreg Guvernul s-a coalizat ├«n cele din urm─â acestui demers. ╚śi nu numai. Culmea este c─â ╚Öi parlamentarii liberali, care ini╚Ťial votaser─â m─ârirea aloca╚Ťiilor, au dat-o la ├«ntors. ╚śi ce a urmat?

PSD a contracarat. A dezb─âtut ├«n Parlament ordonan╚Ťa de urgen╚Ť─â ╚Öi a respins-o. Ca urmare, pentru a doua oar─â, Guvernul Orban avea obliga╚Ťia s─â se conformeze. ╚śi s─â dubleze de ├«ndat─â aloca╚Ťiile. Dar nu ╚Öi nu. Ludovic Orban a recurs la ultima solu╚Ťie. A tras ultimul cartu╚Ö. A atacat aceast─â lege de respingere a ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â la Curtea Constitu╚Ťional─â a Rom├óniei. ╚śi a pierdut. Acum a pierdut definitiv. Acum trebuie s─â le pl─âteasc─â celor patru milioane de copii aloca╚Ťiile. Dar cum?

Conform Constitu╚Ťiei, conform legilor ├«n vigoare, aceste aloca╚Ťii trebuie pl─âtite din urm─â. ├Äncep├ónd de la 1 ianuarie. Asta ├«nseamn─â c─â Guvernul trebuie s─â scoat─â degrab─â patru miliarde ╚Öi ceva de lei. Dup─â care, lunar, pl─â╚Ťile trebuie f─âcute conform legii. V─â imagina╚Ťi c─â se va ├«nt├ómpla a╚Öa ceva? Dup─â cum s-a comportat p├ón─â ├«n prezent Guvernul Orban doi ╚Öi jum─âtate, eu cred c─â este exclus ca acum s─â se predea ╚Öi cele patru milioane de copii s─â-╚Öi primeasc─â din urm─â banii jefui╚Ťi. Cred mai degrab─â c─â Executivul va miza pe del─âsarea familiilor, cele mai multe nevoia╚Öe, sau pe lipsa posibilit─â╚Ťilor pe care aceste familii le au de a apela la un avocat ╚Öi de a intenta un proces ├«n instan╚Ť─â ├«mpotriva statului rom├ón. Asupra acestui subiect voi reveni.

Imagina╚Ťi-v─â v─â rog, c─â nu e deloc greu, o familie care are doi copii. Nu patru. Nu cinci. Doar doi. Imagina╚Ťi-v─â c─â acestei familii i-a fost dat─â o gaur─â de 300 de lei pe lun─â. ├Än ╚Öase luni ╚Öi jum─âtate, gaura s-a m─ârit cosiderabil. C├óte lucruri nu ar fi putut s─â fac─â p─ârin╚Ťii celor doi copii cu ace╚Öti bani? La c├óte lucruri au fost ei sili╚Ťi s─â renun╚Ťe, pentru a-╚Öi putea totu╚Öi ├«ntre╚Ťine copii ├«n toat─â aceast─â perioad─â, ├«n care Guvernul Orban a jucat ping-pong cu soarta acestora? Au existat deci consecin╚Ťe sociale. ╚śi exist─â ├«n continuare. Pentru c─â, obiectiv vorbind, e greu de presupus c─â milioane de familii vor ac╚Ťiona statul rom├ón ├«n judecat─â pentru a recupera banii jefui lun─â de lun─â de c─âtre Guvernul Orban. Dar s─â admitem c─â totu╚Öi rom├ónii se vor organiza ├«n vreun fel. ╚śi c─â vor apela la casele de avoca╚Ťi dispuse s─â ini╚Ťieze procese colective. A╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â ├«n orice stat civilizat. ├Än aceste condi╚Ťii, ├«n plin─â pandemie, instan╚Ťele de judecat─â vor fi supuse unei presiuni uria╚Öe. Pentru c─â vor trebui studiate nu mai pu╚Ťin de patru milioane de dosare. Procesele pot fi colective, dar dosarele sunt individuale. Ca de atfel ╚Öi hot─âr├órile instan╚Ťelor. Care vor trebui s─â vizeze fiecare persoan─â. ├Äntreaga coresponden╚Ť─â va aglomera ╚Öi mai mult sistemul po╚Ötal. ╚śi tot ├«n plin─â pandemie, de care se face responsabil un Guvern iresponsabil. ╚śi aceasta este tot o problem─â social─â, creat─â de Ludovic Orban.

Dar, cum spuneam, sunt ╚Öi consecin╚Ťe politice. Nu este oare corect ca oamenii s─â se ├«ntrebe ce caut─â ├«n fruntea Ministerului Muncii ╚Öi Protec╚Ťiei Sociale o persoan─â care a manifestat at├óta indiferen╚Ť─â ╚Öi at├óta cinism fa╚Ť─â de patru milioane de copii? Sau cum este s─â ai un ministru al Finan╚Ťelor care nu a studiat Constitu╚Ťia Rom├óniei ╚Öi care nu a impus bugetarea din capul locului a aloca╚Ťiilor, ├«n condi╚Ťiile ├«n care legea fusese votat─â de Parlament? Sau cum e s─â ai un premier at├ót de bicisnic? Sau cum e s─â ai un pre╚Öedinte care ne tot bate la cap de ani mul╚Ťi cu ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, dar care nu a s─ârit s─â apere dreptul la educa╚Ťie al copiilor, lu├óndu-se de piept cu un Guvern iresponsabil, care le-a t─âiat aloca╚Ťiile, ├«n condi╚Ťiile ├«n care toat─â lumea ╚Ötie c─â o bun─â parte din ace╚Öti bani ar fi fost utiliza╚Ťi de p─ârin╚Ťi ╚Öi pentru a ridica nivelul de preg─âtire al copiilor? Cum e s─â ai un pre╚Öedinte, care a jurat s─â apere Constitu╚Ťia ╚Öi care a ╚Ötiut din capul locului, cum am ╚Ötiut ╚Öi noi, c─â Guvernul Orban s-a f─âcut luntre ╚Öi punte pentru a o ├«nc─âlca? ╚śi acum ce va face acest pre╚Öedinte? Va ataca Curtea Constitu╚Ťional─â, cum s-a mai ├«nt├ómplat? Sau va aplauda ├«n t─âcere atacurile care urmeaz─â din partea guvernan╚Ťilor, a╚Öa cum cu certitudine se va ├«nt├ómpla?

Comentarii

comentarii