Acasă Actualitate Guvernul sârb cere României să ia măsuri pentru stoparea unei poluări cu...

Guvernul sârb cere României să ia măsuri pentru stoparea unei poluări cu praf toxic de la Moldova Nouă

DISTRIBUIȚI

Ministrul sârb al Mediului, Oliver Dulici, a declarat că va cere Bucureştiului să ia măsuri în vederea curăţării unui depozit de deşeuri de la mina din Moldova Nouă, pentru a preveni îmbolnăvirea locuitorilor de pe malul sârb al Dunării, afectaţi de un praf toxic. 

Potrivit Blic, praful toxic este adus de rafale puternice de vânt de la depozitul de deşeuri al minei româneşti de cupru şi zinc Moldova Nouă şi afectează, de o săptămână, zona cuprinsă între satul Vinci, oraşul Veliko Grădişte şi Lacul Srebrno Jezero. Praful conţine cupru, zinc, mangan şi plumb, iar doctorii avertizează că aceste metale, în special plumbul, ar putea fi foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor. Depozitul de deşeuri este situat pe o insulă de pe Dunăre, la aproximativ 12 kilometri de Veliko Grădişte. "Având în vedere că această situaţie pune în pericol partea (teritoriului) nostru de la Dunăre, l-am contactat, din nou, pe ministrul român (al Mediului, Laszlo Borbely), pentru (măsuri de) protecţie", a declarat ministrul sârb. "În contacte anterioare, ni s-a comunicat că problemele de poluare vor fi soluţionate prin procesul de privatizare", a continuat el. Dar, "având în vedere că (procesul de) privatizare a eşuat, insistăm, acum, ca ei să cureţe deşurile existente", a adugat ministrul sârb. "Aceasta este obligaţia lor, iar noi am insistat asupra acestui fapt", a subliniat Dulici. De asemenea, partea sârbă intenţionează "să urmărească atent îndeplinirea acestor obligaţii", a mai anunţat acesta.

Agenţia pentru Protecţia Mediului a amplasat o staţie de măsurare la Veliko Grădişte, iar primele valori vor fi cunoscute până la 5 mai. Această staţie se află la aproximativ 12 kilometri depărtare de insula românească de pe Dunăre unde se găseşte depozitul. Pe malul românesc al Dunării au fost efectuate analize, în 2008, la cererea locuitorilor din Veliko Grădişte. Rezultatul a fost pozitiv cu privire la prezenţa cuprului, zincului, manganului şi plumbului în praf. Medicii afirmă că aceste particule pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor, doar dacă sunt prezente în concentraţie "uriaşă" şi la o expunere prelungită.
Sursa: Mediafax
 

Comentarii

comentarii