Acasă Actualitate Gyula – oraşul unde românii sunt pe primul loc

Gyula – oraşul unde românii sunt pe primul loc

DISTRIBUIȚI

Timişorenii dornici de a petrece sfârşitul de săptămână sau concediul aproape de casă pot alege unul dintre cele mai pitoreşti şi frumoase oraşe ale Ungariei – Gyula (33.000 de locuitori, 5 kilometri de graniţa cu România şi aproximativ 200 de kilometri de Timişoara). Aici se află cetatea gotică, veche de 600 de ani, construită din cărămidă, niciodată cucerită de către trupele duşmane, dar şi Cofetăria Cukraszda, de peste 100 de ani, cu coşul în aer liber. În oraş există nouă hoteluri şi alte sute de pensiuni şi apartamente şi puncte turistice unice în Europa, de mare atracţie. “Îi iubim pe oaspeţii români şi sunt foarte mulţi care îşi petrec vacanţele aici, la Gyula”, a spus Klara Perjesi (foto), primarul localităţii, sâmbătă, 15 mai. De asemenea, Gyongy Bottas, directorul administrativ de Biroului de Turism Gyula, a declarat că oaspeţii români sunt cei mai importanţi pentru oraş, de aceea, hotelierii chiar participă la cursuri de învăţare a limbii române, pentru a se putea înţelege mai uşor cu ei.

Băile însorite din Szeged

Oficiul de Turism al Ungariei (OTU) din Cluj-Napoca a organizat primul tur de studiu din 2010, în perioada 14 –16 mai, şi a invitat 30 de jurnalişti şi reprezentanţi ai companiilor de turism din toată partea de vest a României. Din Timişoara au fost invitaţi ziarişti de la cinci publicaţii, printre care şi de la ZIUA de Vest. Soos Julia, directorul OUT, a declarat că pentru a avea mai mult succes în  campaniile de promovare a turismului maghiar se preferă organizarea acestor tururi de studii în diferite zone ale Ungariei, pentru ca jurnaliştii români să vadă cu proprii ochi frumuseţile turistice şi să se convingă singuri de ospitalitatea maghiară.
Prima oprire, vineri, 14 mai, a fost la hotelul de patru stele Hunguest Forrás din Szeged, cu minunatele „Băi Însorite”, Napfényfürdő Szeged, deschise recent. Seara, oaspeţii români au participat la Festivalul Vinului de la Szeged. Evenimentul este asemănător cu festivalul vinului desfăşurat în Timişoara, numai că în oraşul maghiar ţine 12 zile şi  participă aproximativ 30 de podgorii.

"Strângeri de mâini” între Gyula şi Arad

Următorul popas a fost oraşul Gyula, unde am fost cazaţi la Hotelul Hoforras, unde, chiar de la intrare, am fost întâmpinaţi cu steagul României şi al Uniunii Europene, la recepţie. Pe lângă celebra cetate gotică şi cofetăria construită în 1860, oraşul se mai mândreşte cu Biserica Ortodoxă Românească, cea mai mare biserică din localitate. De asemenea, o altă locaţie celebră o reprezintă Băile Cetăţii din Gyula (Várfürdő) de patru stele, cu cele 19 bazine din parcul Castelului Almassy, vechi de 200 de ani, care atrage mii de români. Băile cuprind bazinele terapeutice şi distractive, paradisul acvatic destinat copiilor, bazinul efervescent şi cel cu valuri, toboganul uriaş şi cel kamikaze şi bazinele sportive. Toate sunt create astfel încât persoanele de orice vârstă să se poată delecta şi savura plăcerea unei băi termale sau reci. Apa termală conţine clorid-hidrocarbonaţi alcalini, izvorăşte de la o adâncime de 2.000 de metri şi ameliorează durerile aparatului locomotor, bolile nervoase cronice, este folosită în boli ginecologice şi reabilitează organismul, post operator şi în urma accidentelor. În Gyula se mai desfăşoară, anual, Festivalul şi Expoziţia Internaţională de Pălincă, precum şi Concursul Maghiar de Pălincă, unde defilează ordinele cavalerilor unguri. Amintim că municipiul Arad şi oraşul Gyula au aniversat, în noiembrie 2009, 15 ani de parteneriat şi bună cooperare. Aniversarea a fost marcată în ambele oraşe prin evenimente festive, sub titlul "Strângeri de mâini 1994-2009".

Comentarii

comentarii