Acasă Politica Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş: „Nu va fi o surpriză pentru mine...

Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş: „Nu va fi o surpriză pentru mine dacă în urma acestui recensământ nu mai suntem 50.500”

DISTRIBUIȚI

Recensământul populaţiei a reuşit, până la urmă, să fie făcut harcea-parcea. Declaraţii aiuritoare de la persoane autorizate şi o confuzie totală la toate nivelurile. „Este foarte trist că o sumedenie de bâlbâieli au venit de la cele mai autorizate persoane. Diverşi, de la Institutul Naţional de Statistică – măcar ei trebuiau să ştie exact ce vor. Voi număra de aici încoace în câte locuri trebuie să ne dăm CNP-ul”, spune Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş.
„Eu sper ca această scădere să fie mai mică decât în perioada 1992-2002”

Înainte de recensământ, liderii UDMR au cerut ca rubrica referitoare la etnie să nu se completeze cu creionul. „Am avut şi recenzori care automat, la etnie, au completat român, spunând că etnia şi cetăţenia sunt aceleaşi lucruri. La prefectură am făcut sesizări şi am nominalizat aceste persoane găsite în offside. 12 persoane au sunat în ultima zi şi au spus că ei, de fapt, nu au fost recenzaţi”, declară liderul UDMR Timiş. 61.500 de etnici maghiari erau în Timiş în 1992, iar în 2002 – 50.500. „11.000 de maghiari au dispărut: ori au plecat în străinătate, ori din cauza scăderii numărului de naşteri. Singura minoritate care a crescut ca număr au fost ucrainenii şi, bineînţeles, romii. Dacă toţi romii s-ar declara romi, atunci ne-am speria puţin, sigur ei ar fi minoritatea cea mai mare din această ţară. În cazul lor, asumarea faptului că aparţin de această etnie este redusă.  Noi am încercat să-i convingem pe oameni să se declare maghiari. Nu va fi o surpriză pentru mine dacă în urma acestui recensământ nu mai suntem 50.500. Eu sper ca această scădere să fie mai mică decât în perioada 1992-2002”, spune Halasz Ferenc.

 

Comentarii

comentarii