Acasă Actualitate Haos în Consiliul Local Timișoara. Creșteri, indexări și, în general, confuzie pe...

Haos în Consiliul Local Timișoara. Creșteri, indexări și, în general, confuzie pe taxele locale

DISTRIBUIȚI

Marți, 27 decembrie 2022, consilierii locali din Timișoara s-au întâlnit în videoconferință pentru a aproba taxele și impozitele locale pe anul 2023. Dacă în urmă cu câteva zile reprezentanții primăriei anunțau că taxele nu se măresc, consilierii locali au descoperit că, de fapt, acest lucru este doar parțial adevărat. Și nu vorbim doar despre indexarea cu inflația a taxelor de valoare fixă. Ce-i drept, erau vizate taxe care nu îi afectează majoritatea timișorenilor, printre care taxele de eliberare a anumitor documente de urbanism, taxa pe publicitate sau cea de spectacol. Până la urmă, s-a ajuns la un compromis și în cazul acestora, însă nu au lipsit momentele de confuzie. Și prin „momente” înțelegem vreo oră întreagă.

În primul rând, ar fi de amintit comunicatul de presă al primăriei transmis pe 20 decembrie. Titlul acestuia suna așa: „Taxele și impozitele locale rămân neschimbate la Primăria Timișoara”. În continuare, însă, se menționa că „principalele taxe locale pe care le colectează Primăria Timișoara sunt impozitele pe clădiri, terenuri și autovehicule” și că „proiectul pentru taxele locale prevede indexarea acestora în conformitate cu codul fiscal, respectiv cu inflația aferentă anului 2021 de 5,1%”. Acum, s-a decis – cu multe emoții – ca și alte taxe, despre care nu se făcea vorbire în comunicat, speciale, să crească. Nu cu cât ar fi vrut inițial useriștii din conducerea primăriei, ci doar cu rata inflației, după cum s-a făcut amendament.

Concret, propunerea înaintată marți de executiv prevedea mai multe creșteri ale unor taxe dintr-o anexă, așa-numitele „taxe speciale”, dar și „alte taxe locale”, cum ar fi cea care viza terasele. Acestea au fost observate și criticate în primul rând de Radu Țoancă (PSD), dar mai apoi și de Roxana Iliescu (PRO România). Țoancă a făcut un amendament și i-a urmat exemplul și Ștefan Sandu (PNL). Social-democratul a propus ca taxa de ocupare a domeniului publică să rămână la nivelul de anul trecut, în timp ce liberalul a propus ca și aceste creșteri să fie „doar indexări cu rata inflației”. Ambele amendamente au trecut, cel din urmă cu emoții și confuzie.

În primul rând, care a fost amendamentul lui Ștefan Sandu? Din moment ce nici măcar secretarul-șef „nu își notase mot-a-mot” amendamentul, rămânem cu cuvintele liberalului, așa cum le-a exprimat în ședință: „Aș dori să fac un amendament. Având în vedere că în cursul anului viitor vom avea parte de un an special și poate nu ar fi bine să dăm peste cap anumite prevederi, anumite taxe, anumite calculele pe care societățile comerciale, cei care vor servi turiștii care vor călca pragul orașului, aș propune ca absolut toate taxele, inclusiv cele care fac parte din anexa citită, să fie modificate doar conform procentului dat de cota de inflație. Practic, să rămânem pe taxele aferente anului 2022. Așa cum s-a enunțat de multe ori în public, că taxele locale nu se modifică, ci doar se indexează cu inflația, haideți să o facem așa, să indexăm toate taxele, cu acel 5,1% din aprilie”.

După alte discuții mai mult inutile s-a trecut la vot. Au fost 12 voturi „pentru” și 10 „împotrivă”. În mod normal, Timișoara având 27 de consilieri locali, nu s-ar fi întrunit o „majoritate”. Totuși, fiind vorba doar despre un amendament, a fost nevoie doar de majoritatea voturilor exprimate, astfel că acesta a trecut. De abia după aceea, useriștii au avut de comentat. Viceprimarul Ruben Lațcău a întrebat dacă nu cumva s-au mărit toate impozitele, iar Florin Ilca a acuzat că „nu s-a înțeles bine” care a fost amendamentul. Secretarul general Caius Șuli a spus că, deși nu și-a notat exact amendamentul, a fost clar că s-a votat doar majorarea cu rata inflației a taxelor care oricum urmau să fie majoritate, nu a tuturor.

În aceeași ședință, s-au mai aprobat și alte amendamente la proiectul inițial. Andra Lăpădatu, de exemplu, a propus ca mașinile hibride să fie scutite de impozit, iar Paula Romocean tot o scutire, dar la impozitul pe clădiri, pentru proprietarii care și le reabilitează.

Miercuri, liberalii au ținut să amintească de măririle „ascunse” în proiectul de hotărâre. Mai exact, într-o postare de pe pagina de Facebook, PNL Timișoara scrie: „PNL dovedește că interesele cetățeanului trebuie văzute ca primă prioritate, mai ales acum, în perioada dificilă pe care o traversăm. La ședința de Consiliu Local Timișoara de ieri, la care s-a dezbătut valoarea taxelor locale pentru anul 2023, consilierul local #PNL Ștefan Sandu a propus ca orice creștere inițiată de administrația USR să fie eliminată și indexarea să se facă în mod natural, doar cu rata inflației de 5,1%. Taxe locale sunt și impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, impozitul pe spectacole etc”.

Tot aici este redată și o declarație a lui Ștefan Sandu: „Cu toate că administrația USR a încercat să crească o bună parte din aceste taxe, unele la nivel dublu sau mai mult în raport cu 2022, apreciem că în condițiile actuale, complicate pentru o mare parte dintre cetățeni, nu este acceptabil să crească în niciun fel presiunea taxelor asupra populației sau firmelor”.

Dar și una a lui Dan Diaconu, consilier local PNL și fost viceprimar: „Amendamentul inspirat al colegului Ștefan Sandu și argumentele logice ale grupului PNL în ședința Consiliului Local de ieri au făcut ca aceste creșteri să fie înlăturate din proiect. Aceasta nu e o neapărat o victorie politică, ci e un pic mai bine pentru cetățenii, afacerile și comunitatea Timișoarei”.

Comentarii

comentarii