Acasă National Herta Müller, victima rivalităţilor politice din Germania

Herta Müller, victima rivalităţilor politice din Germania

DISTRIBUIȚI

herta Mueller Nobelpreis

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură a devenit o victimă a rivalităţilor politice existente între partenerii marii coaliţii social-democrat/creştin-democrate care se află în fruntea guvernului landului federal Berlin, prezidat de primarul guvernator social-democrat, Klaus Wowereit, susţine jurnalistul şi scriitorul german William Totok, născut la Comloşu Mare, în judeţul Timiş.

 

Într-un articol semnat pe site-ul Radio France International, Totok susţine că gîlceava izbucnită zilele trecute între social-democraţii şi creştin-democraţii care alcătuiesc marea coaliţie de guvernare a landului federal Berlin a stîrnit multe speculaţii şi a furnizat presei aflate în acalmie de vară un subiect tocmai binevenit.

Ziarul local „Berliner Morgenpost” a fost primul care a difuzat în urmă cu cîtva timp ştirea că Senatul Berlinului (adică parlamentul regional al acestui land federal) a refuzat să-i acorde Hertei Müller, titlul de „cetăţean de onoare”. Ştirea referitoare la laureata Premiului Nobel pentru Literatură (2009)a fost preluată imediat de către alte ziare şi de radiodifuziunea germană, iar unii comentatori s-au grăbit să hiperbolizeze această întîmplare acordîndu-i o dimensiune politică suprarealistă.

Presa conservatoare insinua că Herta Müller ar fi devenit o victimă a social-democraţilor care nu o pot ierta pentru criticile ei la adresa comuniştilor, uitînd că nimeni altul decît social-democratul Michael Naumann, care între anii 1998 şi 2001 a fost ministru federal de stat pentru cultură în guvernul german, a propus-o pe Herta Müller din partea Germaniei pentru Premiul Nobel pentru Literatură. Tot Naumann a fost cel care în 2009 a elogiat-o pe laureata celui mai important premiu literar din lume într-un text antologic apărut în revista “Die Zeit” (din 9 octombrie 2009), în care a făcut o paralelă între Herta Müller şi marele poet romantic, Heinrich Heine (1797-1856).

În pofida comentariilor din presa germană, nu a fost găsit răspunsul plauzibil la întrebarea de ce i s-a refuzat Hertei Müller acordarea titlului.

Deputatul creştin-democrat Michael Braun care a înaintat propunerea, chipurile, în numele unor intelectuali (nenominalizaţi!) a declarat televiziunii RBB că însuşi primarul guvernator, Klaus Wowereit, s-ar fi opus propunerii. Acelaşi Braun, relatează tot RBB, a reuşit să-i convingă şi pe reprezentanţii altor partide din Senat, creştin-democraţi, ecologişti şi post-comunişti (din Partidul Stîngii), să voteze în favoarea propunerii. Doar social-democraţii, care deţin majoritatea în Senat (adică-n parlamentul regional), s-au opus.

Purtătorul de cuvînt al Senatului, Richard Meng a spus ziarului „Berliner Morgenpost“ că discuţiile privind acordarea titlului sunt „confidenţiale“ şi ca atare, el nu este autorizat să facă alte declaraţii.

Potrivit ziarului „Süddeutsche Zeitung“, Herta Müller urmează să fie distinsă doar cu placheta „Ernst Reuter“. Această plachetă, care poartă numele primarului guvernator social-democrat al Berlinului Occidental din 1948, se conferă unor personalităţi cu merite deosebite în domeniul ştiinţific, economic, politic şi artistic.

Cei distinşi cu această plachetă nu se bucură de anumite facilităţi financiare sau materiale, pe cînd „cetăţenii de onoare” beneficiază de un loc de veci finanţat de land-ul Berlin şi un abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun. Totodată, deţinătorii titlului „cetăţean de onoare” îşi pot alege un artist care să le picteze portretul ce va fi expus la sediul primăriei centrale.

Articolul integral, pe www.rfi.ro!

Comentarii

comentarii