Acasă Actualitate Horia Cardoș, fondatorul Agroland Timișoara, vorbește de o amenințare modială extremă asupra...

Horia Cardoș, fondatorul Agroland Timișoara, vorbește de o amenințare modială extremă asupra crescătorilor de păsări

DISTRIBUIȚI

Horia Cardoș, fondatorul Agroland Timișoara, trage un semnal de alarmă și susține că în toate domeniile agriculturii, îndeosebi în genetica aviară, asistăm la monopoluri sau duopoluri.

Din păcate, în ceea ce privește creșterea păsarilor de carne lumea este dominată de patru companii care controlează toată lumea, tot ceea ce cumpărăm: două sunt pe curcani și două pe găini. “Asistăm la o situație dramatică pentru fermieri. Practic, aceste duopoluri, care pot fi numite monopoluri, este puțin probabil să nu se înțeleagă între ele și în fiecare an măresc prețurile și, mai mult decât atât, fac presiune asupra celorlalți crescători”, a atenționat Horia Cardoș. Francezii de la care el achiziționează genetica de păsări i-au tras de urechi pe cei de la Agroland. Francezii au fost extrem de uimiți și ulterior chiar deranjați că Agroland își permite să facă propria ameliorare pe păsări. “De ce faceți asta, vă dăm noi nu trebuie să vă bateți capul!”, le-au spus iritați.

Cardoș vorbește de o amenințare mondială extremă: “Nu consider că este o conspirație asupra crescătorilor de păsări români sau asupra României. Aici  vorbim de o conspirație împotriva tuturor fermierilor din lume. De aceea este datoria noastră, a instituțiilor statului român și a institutelor de cercetare, să luptăm pentru a ne păstra o anumită autonomie fără de care nu putem funcționa”. În această conjunctură dificilă, fondatorul Agroland îi îndeamnă pe fermierii români să reziste cu îndârjire. “Dacă ne uităm asupra acestor companii care domină sectorul  genetic al păsărilor, vom vedea că au început în urmă cu 50 de ani afacerea pe care și-au dezvoltat-o cu mare eficiență și au făcut, astfel încât să nu mai existe competitori. Ei i-au scos pe toți de pe piață mai mult sau mai puțin brutal. E un comportament normal, fiind companii multinaționale sau transnaționale nu mai pot fi controlate de niciun guvern. Adresez încurajarea mea către antreprenorii din agricultură să reziste. E singura șansă!”.

Incredibil: există numai 2 hibrizi de găini

În România, sunt foarte puțin crescători pe ameliorarea găinilor și numai la nivel amator, fiindcă nu au institute de cercetare și specialiști în spate.
De aceea Agroland a decis ca, din 2023, să dezvolte singura rasă românească existentă de găini, Piccola de Transilvania, ca o necesitate pentru industria avicolă. De aceea va cere și sprijinul specialiștilor de la Universitatea de Științele Vieții Timișoara. Acest mare proiect merită acordată toată atenția. De fapt, este și în interesul USV pentru că își va pune în practică întreaga cunoaștere în domeniu. În plus, este necesar și pentru păstrarea biodiversității raselor de găini.

“Imaginație-vă că, în toată lumea, cresc doi hibrizi de găini de carne. Practic, 8 miliarde de oameni de pe cele șapte continente consumă același tip de carne de pasăre. Nu cred că e un mod natural de a exista și de a funcționa în această lume, să avem atât de puține opțiuni, adică numai doi hibrizi de găini. Același lucru se întâmplă în horticultură sau un agricultura mare: o reducere extraordinară a opțiunilor consumatorilor. Prin urmare, este datoria noastră, a celor implicați în fiecare domeniu din agricultură, să luptăm pentru păstrarea diversității. Nu se poate altfel. Altfel, vorbim de un eșec total al nostru și al naturii”, este de părere Cardoș.

Pe de altă parte, este foarte grav că mulți fermieri au ajuns la o vârstă înaintată când nu mai pot să activeze în agricultură sau dispar fizic, iar copiii lor nu vor să le moștenească afacerea. Practic, refuză să activeze în domeniul agricol. Fondatorul Agroland mai atrage atenția despre o anomalie prin care trece consumatorul din România. “Țara noastră se află în primii 10 exportatori de cereale din lume. Ar părea o veste bună, dar din păcate 50% din hrana pe care poporul român o consumă este importată. Astfel se creează un mare dezechilibru. De aceea este datoria noastră, să transformăm proteina vegetală în proteină animală, așa cum o face în mod excepțional domnul Muscă la Combinatul Agroindustrial Curtici. Este cea mai bună cale pe care trebuie să o urmăm pentru a asigura hrana necesară poporului român, mai ales în această perioadă când prețul cerealelor se schimbă și crește alarmant uneori chiar de la o zi la alta”, a concluzionat Horia Cardoș. Agroland din Timișoara deține 25 de magazine în 32 de județe și se află în primii cinci producător de ouă de consum din România, dar și de pui de zi, cu o ferme de părinți. Numai la Craiova are o divizie unde lucrează cu peste 600 de fermieri. O parte din genetică este achizitionată din Franța, iar o parte a moștenit-o. Este munca prof. Pricop, care din păcate, a trecut la cele veșnice. 

Comentarii

comentarii