Acasă Actualitate Horia Colibăşanu a coborât de pe Annapurna, după misiunea de salvare eşuată

Horia Colibăşanu a coborât de pe Annapurna, după misiunea de salvare eşuată

363
DISTRIBUIȚI

Alpinistul român Horia Colibăşanu a coborât, joi, din tabăra de la 7.000 de metri de pe Vârful Annapurna, cu elicopterul, după ce misiunea de salvare a alpinistului spaniol Tolo Calafat, la care a participat şi el, a eşuat.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul lui Horia Colibăşanu – www.horiacolibasanu.ro, „de dimineaţă (joi – n.r.) au început căutările atât cu eliopterul, cât şi pe jos. Tolo nu a mai fost de găsit”, după ore întregi de căutări.
Echipa de salvare care a plecat cu elicopterul spre altitudinea de 7.600 de metri, acolo unde se ştia că a rămas blocat alpinistul spaniol, a decis să îi coboare pe Horia Colibăşanu şi pe alţi doi iberici care se aflau în tabăra de la 7.000 de metri. Cei trei alpinişti au fost coborâţi, separat, în tabăra de bază de pe Annapurna, situată la 4.000 de metri. Cei trei „au început să aibă probleme cu altitudinea”, scrie pe site-ul lui Horia Colibăşanu, după ce au fost expuşi prea multe zile la o altitudine mare, unde aerul este rarefiat. Horia Colibăşanu a anunţat că, până la mijlocul lunii mai, se va întoarce acasă.
Calafat, alături de alpinişii Juanito Oiarzabala şi Carlos Pauner, ajunsese pe vârful Annapurna (8.091 metri), însă a avut probleme la coborâre şi a rămas la 7.500 metri altitudine. În schimb, Pauner şi Oiarzabal au reuşit să ajungă în tabăra patru, la 7.100 metri, unde se afla şi românul Horia Colibăşanu. Calafat avea edem cerebral, iar echipele de salvare au trimis un elicopter pentru a-l salva pe spaniol, încă acesta nu a putut ateriza din cauza ceţii. Joi, urma să fie trimis din nou elicopterul, însă Calafat a murit.

Comentarii

comentarii