Acasă Actualitate Horia Colibăşanu încearcă din nou să cucerească vârful blestemat – Annapurna

Horia Colibăşanu încearcă din nou să cucerească vârful blestemat – Annapurna

DISTRIBUIȚI

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu va încerca, la mijlocul lui aprilie, să cucerească cel mai periculos vârf din Himalaya – Annapurna. Este a treia încercarea a alpinistului timişorean de a urca pe vârful de 8.091 metri. În 2007 a fost la câteva sute de metri de vârful blestemat, dar condiţiile meteo l-au obligat să se întoarcă. Un an mai târziu, Horia Colibăşanu a ajuns la 100 de metri de vârf, dar a fost nevoit din nou să renunţe. Atunci, colegul său, spaniolul Inaki Ochoa, a murit în escaladare, iar Horia a fost dus la spital de echipele de salvare.

Vor să spargă ghinionul

Colibăşanu speră ca în aprilie să spargă ghinionul şi să devină primul român care cucereşte Annapurna. Alături de el vor încerca imposibilul alţi doi alpinişti polonezi şi un ceh. Cu toţii sunt consideraţi printre cei mai experimentaţi alpinişti de pe Terra. Pe 12 martie, alpinistul din Timişoara pleacă spre Kathmandu, capitala Nepalului. În primă fază, echipa de alpinişti va încerca să cucerească un vârf de 7.000 de metri, iar apoi va face marea încercare… În 15 aprilie, vor pleca spre tabăra de bază de la Annapurna. Imaginile terifinate în care a fost nevoit să rămână alături de Inaki Ochoa, colegul său spaniol care a murit în 2008, îl vor urmări toată viaţa pe Colibăşanu. Şi pentru Inaki, Horia Colibăşanu speră să pună piciorul pe cel mai ridicat punct de pe Annapurna.

Nu vor riscuri supra-omeneşti

„Este marele meu vis, dar viaţa este mai importantă. Nu vom forţa nota şi vom avea maxim două tentative de a urca pe Annapurna, cel mai periculos munte din lume. Aerul extrem de rarefiat de acolo te poate pune în situaţii limită. O treime dintre alpiniştii care au cucerit acest vârf nu au mai reuşit să se întoarcă niciodată vii. Trebuie să ştii când să te opreşti”, spune Colibăşanu. Expediţia alpinistului din Timişoara, care costă în jur de 20.000 de euro, a fost finanţată, culmea, de primăria din Slatina. „Am încercat să obţin finanţări şi de la Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş. Aici este însă mult mai greu, aproape toţi banii i-am primit de la Primăria din Slatina, oraşul în care eu am copilărit”, suţine alpinistul timişorean.

Comentarii

comentarii