Acasă Actualitate HOT AIR, graffiti şi proiecţii video, în preambulul evenimentelor comemorative ale Revoluţiei...

HOT AIR, graffiti şi proiecţii video, în preambulul evenimentelor comemorative ale Revoluţiei din 1989

DISTRIBUIȚI

În paralel cu aceste evenimente, la Timişoara se desfăşoară cea de-a treia ediţie a Festivalului Româno-American

Pentru că, anul acesta, se împlinesc 20 de ani de la Revoluţia din 1989, Primăria Timişoara şi asociaţiile de revoluţionari din primul oraş liber al României postdecembriste organizează o serie de evenimente comemorative deosebite. În preambulul evenimentelor pregătite pentru luna decembrie, Piaţa Victoriei găzduieşte, în perioada 3-8 noiembrie, o instalaţie de mari dimensiuni – HOT AIR – realizată la Universitatea Michigan din Statele Unite, de către prof. Anca Trandafirescu, proiect ce marchează cei 20 de ani trecuţi de la revoluţie. În paralel, Fundaţia Triade desfăşoară, tot în Piaţa Victoriei, proiectul LIBERT-A(r)TE, în cadrul căruia 10 artişti plastici vor readuce în prim-plan sloganele din timpul revoluţiei. Între 3 şi 7 noiembrie are loc, la Timişoara şi Sânnicolau Mare, şi cea de-a treia ediţie a Festivalului Americano-Român.

HOT AIR

Realizat din folie de polipropilenă, HOT AIR este o instalaţie temporară, gonflabilă, de mari dimensiuni, realizată atât cu scop comemorativ, de valorizare a Revoluţiei, cât şi cu unul educativ, promotoarea proiectului intenţionând să realizeze în interiorul structurii şi o serie de workshop-uri despre structurile gonflabile, pentru studenţii Facultăţii de Arhitectură şi pentru cei de la Facultatea de Artă. Realizat de Anca Trandafirescu (româncă ce a emigrat în SUA, cu familia, când avea doar şase ani), HOT AIR (aer cald) îşi ia numele chiar din amintirile pe care autoarea le mai are de pe vremea când încă locuia în România. “Numele este legat de o amintire neplăcută din acele vremuri, şi anume raţionalizarea căldurii”, explică Anca Trandafirescu, menţionând că HOT AIR este inspirat de spiritul revoluţiei române, care a pornit de la un protest aparent minor în Timişoara şi în decurs de câteva zile a cuprins întreaga ţară, iar în final a dus la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu. Instalat în 2 noiembrie, HOT AIR găzduieşte, până sâmbătă, 7 noiembrie, o serie de workshopuri şi demonstraţii, dar şi proiecţia a două filme despre revoluţie, prezentate sub genericul “Amintire după 20 de ani”. Este vorba despre primul şi cel mai recent film realizate de TVR Timişoara pe tema Revoluţiei din 1989 –“Huligani post mortem”, de Diana Trocmaier şi “Candela împotriva timpului”, de Vasile Bogdan -, care vor putea fi urmărite joi, începând cu ora 17. Singura problemă este că dispozitivul HOT AIR nu rezistă la vânt puternic, astfel că, dacă vremea nu ţine cu organizatorii, unele evenimente programate ar putea fi anulate.     
Graffiti în centrul Timişoarei
Cum aminteam în rândurile anterioare, în Piaţa Operei se va derula şi proiectul LIBERT-A(r)TE, în cadrul căruia 10 artişti plastici vor recrea, prin graffiti pe câteva panouri special amenajate, atmosfera din acele zile sângeroase ale lui decembrie 1989. Suzana Fântânariu, Cristian Sida, Mihai Zgondoiu, Sorin Scurtulescu, Bogdan Raţa, Flaviu Roua, Alexandru Neculai, Costin Macovei, Laurenţiu Alexandrescu şi Andrei Balbarău sunt artiştii care vor readuce în prim-plan sloganele ce au fãcut istorie în decembrie 1989, la Timişoara. Proiectul de artã contemporanã este pus la cale de Fundaţia Triade, coordonator fiind Andrei Jecza. Dupã realizarea graffiti-urilor, panourile vor fi mutate, în timpul evenimentelor comemorative din decembrie, în diferite locuri din oraş încãrcate cu istoria zilelor din decembrie 1989.

Festivalul Americano-Român

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Americano-Român aduce în faţa timişenilor o serie de instrumentişti şi dirijori de talie mondialã. Evenimentele muzicale au debutat în 3 noiembrie, cu un Recital de Trio şi Sonate, în Sala Orpheum a Facultãţii de Muzicã. Miercuri, de la ora 19, la Sala Capitol are loc un Recital de muzicã de camerã, joi, de la aceeaşi orã, în aceeaşi locaţie, se desfãşoarã un Concert simfonic, vineri, de la ora 19, Sala Mihai Perian a Colegiului Naþional de Artã „Ion Vidu” gãzduieşte un Recital de Cvartete, iar vineri, festivalul se încheie cu un Recital de muzicã de camerã, susţinut la Muzeul Bartok din Sânnicolau Mare, cu începere de la ora 18.
 

Comentarii

comentarii