Acasă Actualitate Hramul istoric al Mănăstirii Partoș și prăznuirea Sfântului Iosif cel Nou

Hramul istoric al Mănăstirii Partoș și prăznuirea Sfântului Iosif cel Nou

1526
DISTRIBUIȚI

La sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Mănăstirea Partoș și-a cinstit hramul istoric. Astfel, s-a săvârșit sfințirea apei, Rânduiala ceasurilor, Acatistul crucii și Sfanta liturghie de către un sobor de preoți, avându-l în frunte pe părintele Simeon Stana, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, care a și rostit cuvântul de învățătură.

Tot în weekend, în Sala Christiana, Mărioara Dorina Pisat și-a lansat noua sa carte „Tradiții culinare din Banatul de câmpie. Bunătăți ostoite în soba mare”, lucrare sprijinită de Consiliul Județean Timiș.

De asemenea, a avut loc una din întâlnirile Festivalului Condeierilor plugari, festival organizat în această perioadă de către Muzeul Satului Bănățean. Au participat foarte mulți artiști din țară care au prezentat creațiile lor artistice, toate sub grija atentă a directorului Dan Radosav.

Amintim că Sărbătoarea Sfântului Iosif cel Nou a debutat în Mănăstirea de la Partoș prin slujba de priveghere săvârșită seara în ajun de către un sobor de preoți, avându-l în frunte pe părintele stareț Varlaam Almăjanu.

În dimineața zilei de 15 septembrie, s-a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de tradiționala procesiune cu icoana sfântului și cu racla în care se păstrează fragmente din moaștele sale.

Procesiunea s-a făcut în acordurile fanfare Pro Amicitia Timișoara care, la finalul programului a susținut un buchet de piese muzicale patriotice și folclorice.

A urmat agapa în incinta Centrului Social și cultural al mănăstirii. La slujbă au fost prezenți și reprezentanți ai IGSU Banat, precum și ai Grupei Deta.

Comentarii

comentarii