Acasă Actualitate Hunedoara Timişană – o bogăţie naturală întinsă pe judeţele Arad şi Timiş

Hunedoara Timişană – o bogăţie naturală întinsă pe judeţele Arad şi Timiş

DISTRIBUIȚI

Situl Hunedoara Timişană este situat în judeţele Timiş şi Arad, la o distanţă de 24,1 km de Timişoara şi 14 km de oraşul Arad şi se întinde pe o suprafaţă de 1.536,7 hectare. “Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara şi-a asumat, începând cu acest, an gestionarea Sitului Natura 2000 –  Hunedoara Timişană, prin semnarea cu Ministerul Mediului şi Pădurilor a unei convenţii de custodie”, a spus Gabriela Lambrino, directorul coordonator al ARPM Timişoara. Declarat ca arie de protecţie specială avifaunistică, alături de cele 108 situri stabilite la nivel naţional, situl face parte integrantă din reţeaua ecologică europeană Natura 2000 în România.

Păsări de importanţă europeană

Hunedoara Timişană este compusă din patru perimetre amplasate pe partea dreaptă a DN 69 Timişoara-Arad, în zona localităţilor Orţişoara (jud. Timiş), Vinga, Şagu şi Hunedoara Timişană, din judeţul Arad. Zona este importantă datorită speciilor avifaunistice, protejate conform legislaţiei internaţionale şi naţionale. Situl corespunde unei regiuni de câmpie cu terenuri agricole şi păşuni aride cu canale de desecare şi pâlcuri de salcâm şi reprezintă habitatul tipic al vânturelului de seară şi al dumbrăvencei, specii de interes conservativ global. Colonia de vânturel de seară este cea mai importantă din România şi a doua ca mărime din Bazinul Carpatic. Este menţionată prezenţa a 60-72 de perechi de vânturel de seară. Arealul mai reprezintă un loc ideal de cuibărire, iernare şi pasaj pentru un număr însemnat de specii de păsări de importanţă naţională şi europeană.

Sprijin financiar de la UE

Gabriela Lambrino susţine că iniţiativa ARPM Timişoara de a gestiona această arie protejată se alătură eforturilor întreprinse de autorităţi, ONG-uri şi societatea civilă din România, pentru protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător, în conformitate cu prevederile acquis-ului de mediu al Uniunii Europene. Primele acţiuni concrete în calitate de custode au constat în vizite pe teren pentru stabilirea stării reale de conservare a speciilor de avifaună în această perioadă a anului. Au avut loc şi primele întâlniri cu primarii comunelor situate în arealul sitului. Un obiectiv imediat este elaborarea Regulamentului ariei naturale protejate, prin implicarea şi consultarea tuturor factorilor interesaţi, regulament care va conţine regulile ce vor trebui respectate pe teritoriul ariei naturale protejate. Este necesară şi elaborarea planului de management al ariei protejate. Toate acestea necesită resurse materiale, financiare şi umane importante, motiv pentru care ARPM Timişoara a depus, la începutul acestui an, un proiect pentru accesare de fonduri comunitare nerambursabile din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Comentarii

comentarii