Acasă Cultura Ianuarie românesc la Seghedin Ungaria

Ianuarie românesc la Seghedin Ungaria

DISTRIBUIȚI

Sub genericul „Ianuarie românesc la Seghedin”, Consulatul General al României la Szeged (Seghedin),  sub coordonarea consulului general Florin Vasiloni, a organizat miercuri, 31 ianuarie 2024, o manifestare de diplomaţie publică multiplă dedicată mai multor evenimente importante pentru români.

Este vorba de împlinirea a 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850); Ziua Culturii Naționale Române şi Unirea Principatelor Române, la 165 de ani de la realizarea ei (în 24 ianuarie 1859).

Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Catedrei de Limba și Literatura Română a Facultății de Pedagogie “Juhász Gyula” din cadrul Universităţii din Szeged şi a Liceului şi Şcolii Generale  „Nicolae Bălcescu” Gyula.

La manifestare au participat membri, reprezentanți și conducători ai comunității românești din Ungaria, oficialităţi ungare și oaspeți de seamă din România. Au fost prezenți Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU);

prof. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba și Literatura Română a Facultății de Pedagogie “Juhász Gyula” din cadrul Universităţii din Szeged; prof. Gheorghe Petruşan, fost şef al Catedrei, renumit eminescolog; Tiberiu Boca, şeful redacţiei în lb. română a Studioului Radio-TV din Szeged, membru al prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU);

Ştefan Crâsta, preşedintele Asociaţiei Culturale a Românilor din Seghedin; pr. Florin Olteanu, protopop ortodox de Gyula şi reprezentant al Casei Culturale şi Comunitare a Românilor din Ungaria; pr. Aurel Becan, protopop ortodox de Szeged; Beata Condoroş şi Gheorghe Pătcaş, deputaţi ai Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), alte cadre didactice, reprezentanţi ai mediului univesitar, ai mediului de Afaceri, etnici şi cetăţeni români care locuiesc la Szeged, Hodmezovasarhely, Asotthalom;  ş.a.

Au fost prezenţi Atilla Kokuti, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a comitatului Csongrad-Csanad; prof. Peter Zakar, prorectorul Universităţii din Szeged; Tibor Papp, directorul de protocol al Primăriei Szeged, ş.a.

Din România au participat printre alţii Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (UAV); Alina Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, din cadrul UAV; Speranţa Milancovici, decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Educație Fizică şi Sport, reprezentant al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad (UVVG).

Cuvinte de salut au fost adresate din partea consulului general Florin Trandafir Vasiloni. Cu această ocazie, Ghorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a transmis un mesaj.

Un cuvânt de binecuvântare și de felicitare a fost adresat de preasfințitul părinte Siluan, care a precizat că manifestările de acest fel ajută foarte mult la cunoașterea unor evenimente importante din istoria neamului nostru și la afirmarea și consolidarea identității naționale, spirituale și culturale româneşti, iar ele sunt apreciate nu doar de membri comunității românești din Ungaria, ci și de toți cei care iau parte la ele.

De asemenea, Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) a felicitat organizatorii şi a transmis un mesaj de salut celor prezenţi.

Prof. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de lb. Română din Szeged a vorbit despre Povestea „Horei Unirii”, de Vasile Alecsandri.

Prof. Judith Călinescu, lector a Institutului Limbii Române şi profesor la Catedra de lb. Română din Szeged,  cu sprijinul prof. Beáta Kondoros Szöllősi, metodician și studentei Denisa Tămaș, au prezentat traduceri ale poeziei eminesciene în maghiară și în alte limbi, scoţând în evidenţă universalitatea geniului eminescian.

Elevii de la Școala Generală și Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula au prezentat un moment cultural apreciat de public (Dramatizarea unui fragment din poemul „Muşat şi ursitorile”, de Mihai Eminescu şi melodii pe versuri eminesciene prezentate de elevul Hunor Szabo).

Pe acordurile „Horei Unirii”, cei prezenți au participat la o recepție, oferită de Consulatul General al României la Szeged, la care cei prezenţi au putut degusta vinuri româneşti. https://youtu.be/X2YAJEQD2JM?si=NvuuMfTl18HC6ev9

 

 

Comentarii

comentarii