Acasă Actualitate Identitatea naţională a României – apărată la un congres al dialectelor

Identitatea naţională a României – apărată la un congres al dialectelor

DISTRIBUIȚI
Aromâna – limbă sau dialect?
Pincipesa Margareta a României a trimis un mesaj de felicitare organizatorilor unui congres internaţional destinat dialectelor ce se vorbesc în România. Evenimentul are loc sâmbătă, la Timişoara.  Simpozionul „Aromânii, istroromânii, meglenoromânii – ieri şi azi” începe de la ora 10, la Biblioteca Central Universitară. Organizatorii vor ca la final să elaboreze un comunicat în care să dinamiteze ideea unui deputat aromân, Costică Canacheu. Acesta a dat în judecată statul român, cerând ca aromânii să fie consideraţi minoritate în ţara noastră.
Comunicat de apărarea a identităţii naţionale
„Vom semna un comunicat de apărare a identităţii noastre naţionale şi a românităţii limbii române, în cele patru aspecte ale sale, dialectele aromân, dacoromân, istroromân şi meglenoromân”, spune profesorul universitar Viorica Bălteanu, organizatrorul evenimentului de la Timişoara. La eveniment au fost invitaţi şi liderii aromânilor din Banat, care susţin şi ei că trebuie ca România să-i accepte ca minoritate. De la Skopje va veni şi cel mai important intelectual meglenoromân, profesorul universitar Petar Atanasov, care este de acord cu lingviştii români, care consideră aromâna doar un dialect şi nu o limbă.
Principesa Margareta este fermă
De la ora 15, în Sala de marmură din faţa Aulei Magna va fi vernisată expoziţia documentară privitoare la cele trei dialecte sud-dunărene ale limbii române, apoi va avea loc un spectacol folcloric cu momente reprezentative. Manifestarea continuă duminică, de la ora 10, când va fi vizitată expoziţia de icoane din Muzeul Catedralei Mitropolitane, iar după-amiază, se va merge în ospeţie la aromânii din Dudeştii Noi. Principesa Margareta a României este fermă în privinţa problemei aromânilor. „Prin această întâlnire, ne vom reamintri că dialectele aromân, istoromân şi meglenoromân sunt părţi ale limbii române, iar cei care le vorbesc sunt români de la sudul Dunării”, spune principesa Margareta.
„Suntem aromâni în sufletul nostru”
Aromânii vor fi prezenţi la evenimentul dialectelor. Nimeni nu le poate însă schimba ideile. Nici că au o limbă proprie. „Nu vrem să fim asimilaţi, vrem să ne păstrăm limba şi tradiţiile, de aceea vrem să fim declaraţi minoritate. Nu ne interesează ce zic lingviştii şi profesorii universitari, noi suntem aromâni în sufletul nostru”, spune Stelian Toza, liderul aromânilor din Banat. Sâmbătă va fi o zi specială pentru aromânii din Banat. De la ora 16, la Dudeştii Noi vor avea loc alegeri în filiala Banat a aromânilor. Până acum, singurul candidat este Stelian Toza, actualul preşedinte. Peste 100 de aromâni sunt aşteptaţi la Căminul Cultural din Dudeştii Vechi pentru a-şi alege conducătorii şi după aceea a sărbători la iarbă verde, cu bucate tradiţionale: pită, brânză şi ceapă verde. Din pesiaj vor lipsi damigenele de ţuică şi butoaiele de vin.
 

Comentarii

comentarii