Acasă Actualitate Ieri au fost 46 de grade la Herculane. Azi va fi și...

Ieri au fost 46 de grade la Herculane. Azi va fi și mai cald

DISTRIBUIȚI

Meteorologii anunță maxime de 40 de grade Celsius, după ce recordul zilei de ieri a fost de 38,4 grade Celsius în București, iar la Herculane au fost 46 de grade Celsius. Experții spun că ar trebui să ne obișnuim cu episoadele de caniculă, însoțite de vijelii. Fenomenele extreme vor fi din ce în ce mai dese, astfel încât vor înlocui ceea ce acum numim „vreme normală”

Marți dimineață, la ora 7.00, la Bechet, în Dolj, temperatura resimțită este de 26 de grade Celsius, iar la Timișoara – de 23 de grade. Ieri, cea mai mare temperatură resimțită a fost de 46 de grade, la Herculane.

 „Din păcate, ar trebui să ne obișnuim cu această nouă realitate, cu temperaturi extreme și cu valuri de căldură. E o problemă foarte mare, dar în continuare sunt lucruri pe care le putem face. Nu suntem într-o situație în care să intrăm în panică. Se mai poate face ceva. Noi, la acest gen de temperatură, la aceste fluctuații, ne putem adapta în timp. Dar o creștere a temperaturii medii globale peste 1,5 grade Celsius, de acolo încep să apară problemele”, a spus specialistul. El a adăugat că mai avem o portiță pentru a evita această creștere, dar dacă nu se iau acțiuni concrete, „este posibil ca în câțiva ani, în 10 ani, să ajungem la această valoare”, a declarat la Digi24 Bogdan Antonescu – specialist în fenomene meteo extreme.

Valul de căldură va persista şi va fi caniculă pe parcursul zilei de marţi în mai mult de jumătate de ţară, iar în Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei temperaturile maxime vor ajunge la 39 de grade. Un Cod portocaliu vizează parţial judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi integral judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj şi municipiul Bucureşti. Temperaturile maxime vor atinge, în general, 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.

De asemenea, un Cod galben de caniculă vizează judeţe din sudul, sud-estul şi local vestul şi centrul teritoriului, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime vor fi între 17 şi 22 de grade.

Comentarii

comentarii