Acasă Economic Îşi bate joc Procter&Gamble de angajaţii din Timişoara?

Îşi bate joc Procter&Gamble de angajaţii din Timişoara?

DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai mari companii din lume, Procter & Gamble, are propriile legi în ceea ce îi priveşte pe angajaţi. În Timişoara funcţionează S.C. Detergenţi S.A, care aparţine concernului Procter & Gamble. Această fabrică produce detergenţi şi clor pentru întreaga populaţie a României. Până aici toate bune şi frumoase, numai că un grup numeros de angajaţi se plânge de managementul defectuos al acestei fabrici, oamenii spun că cei care conduc fabrica de la Timişoara nu au nici un Dumnezeu şi îi obligă să lucreze mai mult de 32 de ore suplimentare pe lună, fapt care este interzis de legile acestei ţări. Zilele trecute am primit la redacţie un email, în care mai mulţi angajaţi îşi spuneau ofurile.

Peste 32 de ore suplimentare pe lună

"Conducerea, reprezentată prin mangementul său de către Pascu Adina şi Matei Monica, abuzează salariaţii prin metode investigate în prezent şi de către ITM Timişoara. În mod constant se cer ore suplimentare de către management, mai mult de 8 ore săptămânal, care sunt plătite ascuns, sub formă de sporuri, şi afectează angajaţii din linie: operatorii, mecanicii şi tehnicienii, nu se recunosc ca ore suplimentare, astfel depăşind sistematic cele 8 ore legale săptămânal şi totodată plătind mai puţine taxe la stat, lunar efectuând evaziune fiscală. Al doilea caz este referitor la plata orelor suplimentare, care în loc să se facă la un termen de 30 de zile, durează şi 59 de zile pâna ce compania binevoieşte să le plătească, încercând tot felul de tertipuri să evite plata lor. Al treilea caz care vi-l supun atenţiei este faptul că există angajaţi ingineri pe post fictiv de manager numit M1, dar care nu au nici un subordonat, dar li se solicită în mod constant efectuarea orelor suplimentare, fără nici o plată. Toate acestea se întâmplă sub directa conducere a managerilor Pascu Adina şi Matei Monica, pentru obţinerea de profituri ilegale, încălcând atât legislaţia, cât şi bunul simţ în relaţia cu angajaţii", spun semnatarii acestui email.

Adina Pascu, manager S.C Detergenţi S.A: " Noi respectăm legile României"

Managerul companiei, Adina Pascu, spune că aceste acuze sunt nefondate: "În conformitatea cu legislaţia românească, fabrica din Timişoara îşi extinde programul de lucru în funcţie de dinamica pieţei şi cu acceptul angajaţilor. Ne obligăm să respectăm numărul de ore suplimentare, conform codului muncii, acest lucru fiind urmărit şi documentat în detaliu, la nivelul fiecărui departament. Orele suplimentare sunt compensate cu ore libere, plătite în luna următoare sau prin adăugarea unui spor la salariul lunii următoare, spor care este mai mare decât cel specificat în legislaţie: adică 100%, faţă de minimul de 75% specificat. Referitor la nemulţumirea legată de lucrul în schimbul de noapte pentru poziţiile manageriale, aceste cazuri  sunt evaluate în funcţie de cerinţele tehnice la un anumit moment şi sunt compensate corespunzător, cu un spor de noapte de 25%, pentru luna în care s-au efectuat aceste ore. În ceea ce priveşte potenţiale investigaţii efectuate de către ITM, confirmăm că în acest moment nu se desfăşoară nici o investigaţie de acest gen", spune managerul Adina Pascu.

Pe mâna conducerii

Şi pentru a exista transparenţă totală, managerul companiei a ales patru angajaţi pe sprânceană, pentru a confirma spusele şefilor. Patru angajaţi ai S.C Detergenţi S.A, printre care un şef de tură, un mecanic, un operator de linie şi un alt şef de la producţie au venit parcă cu lecţia învăţată de acasă. Aceştia spun că lucrează de mai mulţi ani şi niciodată nu au efectuat mai mult de 32 de ore suplimentare pe lună, ba mai mult, cine nu vrea să efectueze ore suplimentare poate să nu facă acest lucru. Ce să credem noi, acum, din spusele celor patru angajaţi ai companiei de detergenţi: ori că aceştia au dreptate şi în Procter & Gamble este raiul pe pământ, ori că acestora li s-a sugerat să răspundă "aşa cum trebuie", pentru că dacă nu, vor avea de suferit. Această enigmă ar putea fi rezolvată, cel mai probabil, doar de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, singura instituţie abilitată să se pronunţe în acest caz.

Cornelia Corescu " Amenzile pentru depăşirea numărului legal de ore suplimentare pot ajunge până la 2.500 de lei"

Şeful ITM Timiş, Cornelia Corescu, spune că se va efectua un control la S.C Detergenţi S.A.: " Până în momentul de faţă, noi nu am primit nicio sesizare, dar vă promit că vom investiga acest caz, iar dacă vom găsi nereguli în ceea ce priveşte numărul de ore suplimentare efectuat de angajaţi, vom sancţiona firma cu 2.500 de lei pentru un angajat. Această sumă este destul de mare, dacă stăm să ne gândim că la fiecare caz în parte descoperit se poate aplica această amendă", spune şeful ITM Timiş.

Comentarii

comentarii