Acasă Actualitate Ilare Bordeaşu: „Guvernul legiferează hoţia la cel mai înalt nivel”

Ilare Bordeaşu: „Guvernul legiferează hoţia la cel mai înalt nivel”

DISTRIBUIȚI

Dascălii universitari din Timişoara nu mai vor să negocieze nimic
Peste 70% dintre profesorii universitari de la „Politehnică” şi Universitatea de Vest din Timişoara au semnat pentru greva generală programată pe 31 mai. Liderul Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de Vest, Ilare Bordeaşu, este mai tranaşant ca niciodată. Acesta crede că a venit momentul zero, în care trebuie să se meargă până la capăt. În caz contrar, mai multe drepturi s-ar pierde pentru totdeauna.

Mai există vreo şansă ca greva să nu înceapă? Se mai poate negocia ceva?
 Nu mai putem da înapoi şi nici nu avem ce să mai negociem. Nu avem ce negocia pe revendicările salariale şi nici pe multe dintre articolele Legii Educaţiei, care s-au votat pe ascuns. Aici vorbesc de încălcarea autonomiei universitare şi desfiinţarea unor catedre. Prin aceste măsuri, guvernul legiferează hoţia la cel mai înalt nivel. Împotriva hoţiei luptăm noi.

Cât anticipaţi că va dura greva?
Trebuie să stam atâta timp în grevă până când pleacă Boc, împreună cu tot guvernul. Un guvern de tehnocraţi este singura salvare. În mintea noastră, Băsescu este şeful acestui guvern ticălos şi el trebuie să plece sau să-şi asume toate greşelile.

Cum vedeţi ieşirea din criză?
Dacă Curtea de Conturi şi Fiscul şi-ar face datoria, ar veni mai mulţi bani la buget decât toate datoriile României. Aceste datorii s-au dus către clientela politică, către achiziţii nejustificate şi au fost bani înghiţiţi de evaziunea fiscală, fraudă şi criminalitatea economică.

Cine pierde cel mai mult din diminuarea salariilor bugetarilor cu 25%?
25% este o sumă fictivă. În cazul profesorilor universitari cu funcţii de conducere şi gradaţii de merit se pierde 40% din salariu, cei ce nu au activitate vor pierde doar aproximativ 28-29%. Profesioniştii vor pierde cel mai cumplit. Se descurajează implicarea în activităţi de performanţă şi se încurajează căile necinistite în învăţământ.

Vorbiţi de încurajarea şpăgii?
Se poate ajunge chiar şi la mită, în cazul Politehncii nu este cazul. La câţi studenţi avem, a pretinde şpagă de la ei înseamnă a te desfiinţa. Spun că vor fi profesori care vor sta la lucru, dar vor lucra în cea mai mare parte pentru alţii. Pentru cei ce-l plătesc cu adevărat.

Ce le transmiteţi colegilor indecişi?
Vreau să îi rog să conştientize tragedia care ne aşteaptă şi să dea dovadă de unitate mai mult decât oricând. Trebuie să ne delimităm de laşi şi să facem apel la moralitatea de dascăli. Mai bine pierdem acum o lună de salariu şi îi recuperăm în patru luni decât să pierdem pentru totdeauna.

Ce le spuneţi celor care nu vor să intre în grevă?
Să le fie ruşine. Spărgători de grevă au existat mereu şi de fiecare dată ei s-au pus apoi la masa gata întinsă.

Vă vor fi studenţii alături în greva generală?
Studenţii şi-au obţinut o parte din revendicări, unii sunt de acord cu noi, alţii tărăgănează. Vreau să le spun studenţilor să nu uite că mâine ar putea fi în locul nostru.

Comentarii

comentarii